F.F.F. – Marco (1991)

Geen funk, maar fonck

Mijn bijdrage aan de Funkbattle op Ondergewaardeerde Liedjes:

Eigenlijk had ik dit stukje willen schrijven over de band La Lupa uit Kampen. Die band is echter zo ondergewaardeerd dat er online behalve de entry in de Muziekencyclopedie alleen nog films en pizzatenten naar boven komen. Maar ook Frankrijk kent een schandalig ondergewaardeerde funkband. Voor binnenlands gebruik heetten ze Fédération Française de Fonck, voor buitenlands gebruik de French Funk Federation. In beide gevallen volstond de afkorting F.F.F.

De drie bandleden die altijd onderdeel uitmaakten van F.F.F. waren zanger Marco Prince, gitarist Yarol Poupaud en bassist Nicolas “Niktus” Baby. Het debuut Blast Culture leverde hun volgens mij enige hitje hier te lande op, “Marco”. Er volgden nog drie studio-albums, Free For Fever, FFF en Vierge en het live-album Vivants. Na Free For Fever kwam er een beetje de klad in en na Vierge uit 2000 was het afgelopen, op een reünietourtje in 2014 na.

De cd’s staan hier allemaal in de kast en zeker de eerste twee komen er ook nog regelmatig uit. “Marco” laat precies horen waarom: ondanks soms serieuze teksten was het muzikaal altijd ongelofelijk feestelijke funk, met een zanger die een ritmiek in zijn zang had waar menig rapper nog een puntje aan kan zuigen. En o wat is dat Frans een prachtige taal voor funk!

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Funkbattle op Ondergewaardeerde Liedjes.

« »