Weelderig en spannend

Deze cd lag lang op mijn stapeltje. Niet omdat het een vervelende cd is, maar omdat er een dvd bij zat, en daarvoor ben ik eigenlijk te ongeduldig als het niet in documentairevorm is. Na beluistering van de cd en door het fraaie artwork was ik er echter van overtuigd dat de dvd deel zou moeten uitmaken van mijn recensie.

A Date At The Chapel is de weerslag van twee concerten die Navarone gaf in de kapel van Roepaen in Ottersum. Een bijzondere lokatie, die met overzichtsshots prachtig in beeld wordt gebracht.

Niet alleen de lokatie was bijzonder. Navarone haalde er klassieke muzikanten bij die met onder andere violen, cello, houtblazers, harp, piano en marimba bijdroegen aan arrangementen waar de term ‘weelderig’ perfect bij past. Geen vette violen bovenop de normale uitvoeringen, maar arrangementen waar goed over is nagedacht. De songs kwamen deels van Vim & Vigor, het tweede album, dat op dat moment nog niet was verschenen.

Nog meer dan anders is zanger Merijn van Haren in deze setting de blikvanger. Zijn stem is herkenbaar en veelzijdig en hij heeft ook nog eens een podiumpresence. Het risico van platen als deze is dat er gaandeweg wat dynamiek ontbreekt, doordat het volume nu eenmaal wat lager is. Op A Date At The Chapel is dat deels voorkomen door de variatie in instrumentatie, maar in een track als “Murder & Misery” worden de registers sowieso flink opengetrokken, terwijl “The Red Queen Effect” nog steeds een heavy rocktrack is.

Het is prachtig om te zien dat ze op het podium minstens zoveel stonden te genieten als het publiek. Zelfs voor de beroemde publieksparticipatie hadden ze iets aparts bedacht. De belichting en de afwisselende, maar rustige cameravoering maken dat ik tot het einde niet alleen met plezier zit te luisteren, maar ook te kijken. (Al zit ik tegelijkertijd ook dit stukje te tikken, dat wel.)

Navarone durft zijn vleugels uit te spreiden en A Date At The Chapel is een rondvlucht van grote schoonheid, die ik zeker nóg eens zal bekijken.

File: Navarone – A Date At The Chapel
File Under: Weelderig en spannend
File Video: [“Leave”] [“Devil’s Ferry”] [NavaroneTube]

(Suburban)

Meer recensies én foto’s op File Under.