The Rising Sun Experience - Beyond The Oblivious Abyss cover

The Rising Sun Experience – Beyond The Oblivious Abyss

Het beste van twee decennia

Binnen een paar seconden heeft The Rising Sun Experience me al te pakken met hun tweede album Beyond The Oblivious Abyss, als er in “Countries Off…” bijna direct een heerlijk orgel invalt. Het is meteen ook weer weg, om pas later in de track zo prominent op te duiken, maar verkocht ben ik al.

Het helpt ook wel dat deze vijf Portugezen (inclusief percussionist!) een lekkere uptempo track als opener hebben gekozen, met een met overgave door Nelson Dias gezongen ‘Buuuuurn!’ in het refrein. In achtendertig minuten worden er vijf songs doorheen gejast, met als langste de vijfdelige afsluiter “Wasted Dreams Of Red Flowers” van zestien minuten.

Zelfs de opener is al bijna acht minuten lang, voor een uptempo track bepaald niet kort. Een paar keer vallen er in “Countries Off..” zowaar stiltes, om vervolgens vrolijk weer een paar minuten door te gaan. Met orgel- en gitaarsolo’s wordt dat buitengewoon prettig opgevuld, dus die acht minuten zijn zo voorbij. “Sailing On The Corner Of Dante’s Eye” begint met een lang intro met een fijne bluesy gitaarsolo. Pas na dik vijf minuten is er tijd voor zang. De duur van de songs is ook geen verrassing: het is seventieshardrock en spacerock wat de klok slaat, met daarnaast progressieve invloeden. Met zijn vijven zetten ze een lekker stevige bak rock neer, zonder de subtiliteiten uit het oog te verliezen.

Bassist Tiago Jónatas heeft mix en productie gedaan en die is zonder meer geslaagd te noemen. Het laag is goed vertegenwoordigd zonder ook maar een moment de melodie weg te drukken. Naar de teksten op Into The Oblivious Abyss moet je niet teveel luisteren. Inhoudelijk heeft Dias wel zijn best gedaan, maar grammaticaal is het soms tenenkrommend. Nou ben ik zelf niet zo van de teksten, dus mij stoort het allerminst.

Met lekker gitaarwerk, smaakvolle orgelpartijen en een productie om door een ringetje te halen hebben ze mij allang voor zich gewonnen. De invloeden zijn uit de jaren zeventig, de productiekwaliteit is van de 21e eeuw. En dat werkt verrekte goed.


File: The Rising Sun Experience – Beyond The Oblivious Abyss
File Under: Het beste van twee decennia
File Audio: [ExperienceCamp met “Countries Off…”]
File Video: [“The Integrity”] [“Infinite Space of A Man Without Character”] [ExperienceTube]

(World of Sound / Clearspot)

Meer recensies én foto’s op File Under.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *