UFO - A Conspiracy Of Stars cover

UFO – A Conspiracy Of Stars

Dus tóch een complot!

Het scheelde niet veel of Chris Tsangarides, ooit een van de meest gewilde producers en verantwoordelijk voor albums van bijvoorbeeld Gary Moore, Thin Lizzy en Judas Priest, had UFO’s 22ste album A Conspiracy Of Stars niet kunnen produceren.

Tsangarides, die ook als producer te zien is in de inmiddels klassieke documentaire The Story Of Anvil, bleek vorig jaar te lijden aan de gevreesde veteranenziekte – een zware vorm van longontsteking – en is zelfs enige tijd in coma gehouden om te herstellen. Gelukkig kwam hij die ziekte te boven. Hij is misschien niet de hipste producer van het moment, maar Tsangarides komt uit de pre-mp3-tijd waarin het geluid over speakers ging in plaats van door oordopjes en dat hoor je aan de dynamiek op dit album.

De band zelf bestaat nu uit drie leden uit de hoogtijdagen – zanger Phil Mogg, drummer Andy Parker en toetsenist Paul Raymond -, de al ruim een decennium aan de band verbonden gitarist Vinnie Moore en bassist Rob de Luca. De laatste is gepromoveerd van tourbandlid (ter vervanging van oerlid Pete Way) tot vast bandlid en heeft direct aan songs bijgedragen. Daar komt bij dat hij van Tsangarides een prachtig diep en helder basgeluid heeft meegekregen.

UFO klinkt al jaren op details na hetzelfde. De songs zitten qua melodie soms tegen de pop aan. Het wordt echter stevig uitgevoerd en er wordt lustig gestrooid met gitaarsolo’s, zodat het blijft het ouderwets goede, bluesgeoriënteerde hardrock blijft. Over A Conspiracy Of Stars valt dan ook niet veel meer te vertellen dan dat het elf prima tracks telt, met een paar uitschieters als “Devils In The Detail” en “Messiah Of Love”.

De hoogtijdagen mogen dan voorbij zijn, Vinnie Moore weet als voornaamste componist een hoog niveau vast te houden. En natuurlijk is er dan nog Phil Mogg. Hoewel hij bepaald geen Ronnie James Dio is, blijven zijn zanglijnen direct herkenbaar. Het is niet voor niets dat hij als enige altijd bandlid is geweest.

Alles klopt weer aan dit album en dat blijft gewoon knap. Onmisbaar zijn de albums van UFO misschien niet meer, maar van de buitencategorie blijven ze.

File: UFO – A Conspiracy Of Stars
File Under: Dus tóch een complot!
File Video: [A Conspiracy Of Stars teaser]

(Steamhammer/SPV)

Meer recensies én foto’s op File Under.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *