Battles of 1977 - Broken Arrow, Reopeat Broken Arrow, pt. 1 cover

Battles of 1977 – Broken Arrow, Repeat Broken Arrow, Pt. 1

1977, de slag van de Gebroken Pijl

1600, de Slag bij Nieuwpoort, die weet ik. De slagen van 1977 kan ik me zo snel niet herinneren. Battles of 1977 is de band van onder andere Rudeboy. Ja die, Patrick Tilon van Urban Dance Squad, Junkie XL en The League Of XO Gentlemen.

Hij werd ooit benaderd door Frenzy, ofwel Frans van Essen, producer en gitarist, die een plaat wilde maken met een aantal van zijn helden. Rudeboy hapte toe en de heren legden zich toe op cross-over/funkmetal met punkvibe. 1977, doorbraak van de punk, weet u nog?

Frenzy schreef de muziek, Rudeboy de teksten. Boos is ‘ie nog steeds, getuige “Go Take A Flying Fuck” en “You Ain’t On My Frequency (But You Still Keep on Talking)”. Maar het zou te makkelijk zijn om het als alleen maar boos af te doen.

Dit tweede album, Broken Arrow, Repeat Broken Arrow, Pt. 1, laat Rudeboy in zijn element horen: muzikaal is het lekker rauw, maar er is wel degelijk goed over nagedacht. Veel is up-tempo, met daarin voldoende variatie om het spannend te houden, mede door de strakke drums. Bovendien is Frenzy een gitarist die steeds weer met goede riffs op de proppen komt.

Ja, de benadering is als bij Urban Dance Squad zonder DJ DNA. De uiterst herkenbare stem van Rudeboy maakt het lastig om die vergelijking níet te maken. Het is misschien qua uitvoeringen wat meer basic, maar de meeste UDS-liefhebbers zullen hiermee ook prima uit de voeten kunnen.

Hoewel er voor mijn gevoel geen echte uitschieters tussen zitten, is het een goed teken dat ik, als er na een half uurtje veertien tracks doorheen gejakkerd zijn, op zoek ga naar andere funkmetal in mijn collectie. Broken Arrow, Repeat Broken Arrow, Pt. 2 staat gepland voor release in augustus. Dat is snel, én toch eigenlijk te lang. Meer, meer, meeeeer!


File: Battles of 1977 – Broken Arrow, Repeat Broken Arrow, Pt. 1
File Under: 1977, de slag van de Gebroken Pijl
File Video: [BattlesTube]

(RVP Records)

Meer recensies én foto’s op File Under.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *