iamthemorning – K.O.S. (2014)

Prog uit St. Petersburg!

Mijn bijdrage aan de Niewe talenten-battle op Ondergewaardeerde Liedjes:

Soms is het kiezen van een liedje voor een battle nog een hele klus. Ik heb ooit uit drie vrijwel afgeronde stukjes een keuze moeten maken.

Zo niet deze keer. Weliswaar kom ik heel veel leuk nieuw talent tegen, maar iamthemorning sprong er de afgelopen jaren bovenuit. Een duo bestaande uit een pianist en een zangeres uit Sint-Petersburg, dat is al heel opmerkelijk. Vervolgens was Marcel van Limbeek, de Nederlandse engineer van Tori Amos, zo enthousiast dat hij zelf een Kickstarterproject begon voor het tweede album. En dan blijkt ook zo’n beetje de meest gewilde drummer uit de progrock, Gavin Harisson van King Crimson- en Steven Wilson-faam, mee te willen werken.

iamthemorning bestaat uit conservatoriumstudent Gleb Kolyadin en zangeres Marjana Semkina. Ze omschrijven hun muziek als chamber prog. Dat suggereert dat het allemaal braaf en ingetogen is, maar dat is zeker niet zo. Het is ook een progrockband en naar die rock hoef je niet met een lampje te zoeken. En ook wanneer het wel ingetogen is zoals in de video, in een track met strijkers en harp, is de dynamiek volop aanwezig. Hun tweede album Belighted, waar dit “K.O.S.” in een andere versie op staat, toont een muzikale volwassenheid waar menige band vijf albums voor nodig heeft. Mocht je meer van ze willen horen, hun debuut ~ (ja, de titel is een tilde, best onhandig…) is al buitengewoon goed en is als Name Your Price-download te vinden op Bandcamp.

Lees ook de andere bijdragen aan de Nieuwe talenten-battle op Ondergewaardeerde Liedjes.

Een reactie

  1. Leuk die omschrijving Chamber Prog. Hoe kan je door een muziekomschrijving op het verkeerde been worden gezet. Jaren geleden een CD gebrand voor een kameraad met de titel Chamber Music. Hij kon niet weten dat dit een albumtitel is van Coal Chamber. Ik zie hem nog verschikt opkijken. :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *