Caught A Ghost - Human Nature cover

Caught A Ghost – Human Nature

Tijdreis met Motown en Stax

Een in strak pak gestoken, dansend heerschap siert de hoes van Human Nature. Dat lijkt niet echt een plaatje voor mij te worden. Toch?

Caught A Ghost is een eenmansproject (met hulp van een drummer en een zangeres) van de Amerikaanse producer en songwriter Jesse Nolan. In de twitterbio heeft hij het over ‘vintage soul with modern electronic influences’ en dat is de spijker op de kop. De elektronica lijkt aanvankelijk zwaar overheersend, maar omdat de inderdaad moderne klanken smaakvol ingehouden worden gebruikt krijgt het liedje steeds weer de overhand. En zo krijg je iets dat wel wat lijkt The Bird And The Bee, of het meer poppy werk van TV On The Radio.

Dat zijn wortels in de soul liggen is echter volstrekt helder. De gospelachtige koortjes zijn niet van de lucht en Nolans eigen licht nasale zang heeft – gelukkig – niets van doen met de arrenbie van 2015. Dat wordt nog het duidelijkst als de elektronica even naar de achtergrond verdwijnt, zoals op het onweerstaanbare “UUU” (te lezen als “You”). Een orgel, blazers, een vrolijk huppelende gitaar en vrouwelijke achtergrondzang zorgen voor een nummer dan ook prima in de jaren zestig had kunnen worden uitgevoerd.

In een kleine drie kwartier komen er twaalf songs langs die ondanks de elektronica nergens plat en nep gaat klinken. Een enkele keer heeft de compositie wat te weinig om het lijf om me pakweg drie minuten geïnteresseerd te houden, maar vaker lukt dat juist prima, zoals in het titelnummer of “No Sugar In My Coffee”.

Live is Caught A Ghost een gezelschap van niet minder dan acht personen. Dat verbaast me niet, want of het daar in deze spartaanse vorm overeind zou blijven vraag ik me af. Op cd is het echter verrassend lekker. Human Nature is hoe Motown en Stax geklonken zouden hebben als er in de jaren zestig al elektronica beschikbaar was geweest.

File: Caught A Ghost – Human Nature
File Under: Tijdreis met Motown en Stax
File Video: [“No Sugar In My Coffee”] [“Sleeping At Night”] [“Human Nature”] [“Time To Go”] [GhostTube]

(TCBYML)

Meer recensies én foto’s op File Under.

2 reacties

    1. Ik weet het, het klinkt onwaarschijnlijk, maar bedenk dat ik TV On The Radio, The Bird And The Bee én Geggy Tah in m’n collectie heb zitten. Eigenwijze soul is een buitenbeentje voor me, maar ik vond het oprecht een fijn plaatje. Maar goed, dat wist je, want ik zoek weliswaar de leuke dingen in de cd’s die ik bespreek, maar als ik het bagger vind zeg ik dat ook zonder omwegen. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *