3D-geprinte gitaren

Het zal voor verhitte discussies zorgen in het conservatieve gitaarwereldje, maar met een 3D-printer vervaardigde gitaren zullen volgens mij de komende jaren in steeds grotere aantallen verkrijgbaar zijn. Iemand die er al een tijdje serieus mee bezig is, is de Nieuwzeelander Olaf Diegel. Grappig om te zien is dat hij wel vasthoudt aan de klassieke gitaarontwerpen. Zeker in de aanloopperiode is dat volgens mij een slimme strategie. Overigens zit er wel degelijk een stuk hout in: de elektronica zit op een stuk dat ook de hals vormt. In de video zijn een aantal van de geprinte gitaren in actie te zien. Ze kosten op dit moment nog altijd 3500 dollar…

Het is echter een mythe dat gitaren tot nu toe alleen van hout gemaakt worden. Zo maakte Airline ooit gitaren van fiberglas, een Zwitserse firma maakt grotendeels aluminium gitaren (met een bovenkant die eruitziet als een stuk laminaatvloer) en het Nederlandse Aristides maakt gitaren van het kunststof Arium. Ook de vormen kunnen behoorlijk extravagant worden. Er is zoiets als de Teuffel Birdfish en dan heb je ook nog de categorie silent guitars.

6 reacties

 1. In de jaren 90 maakte Parker de Fly met composiet materiaal. Een mooie en erg lichte gitaar. Klink clean live erg mooi. En dan hebben we nog de loeizware plexiglas gitaren van Dan Armstrong.
  Gitaristen zijn wat vormgeving betreft erg conservatief. Met een koploze Steinberger wil je toch niet gezien worden. :)

 2. Ik hou wel van ingetogen afwijkend. Inderdaad de Parker Fly, maar ook de Washburn Stage en de B.C. Rich Mockingbird. Alle andere B.C. Rich-modellen zijn dan weer niet ingetogen genoeg.

  Maar ach, uiteindelijk gaat het vooral om wat eruitkomt. Dave Dederer gebruikte voor het eerste album van The Presidents Of The United States Of America een van de drummer geleende gitaar met drie snaren. Later nam hij de gitaar over voor veertig dollar… ;-)

  1. Ik vond het opvallend dat in 1986/87 de Fender Performer, een ietwat hoekige versie van de Strat, niet werd geaccepteerd door de conservatievelingen onder de gitaristen. Ik vond hem wel erg interessant met 2 humbuckers.

    1. Niet overdrijven. En de enige Apple die ik in huis heb ligt op de fruitschaal. :) Ik denk dat ik als ik een verzameling zou aanleggen, er wel een 15-tal merken in vertegenwoordigd zijn. Maar er gaat niets boven een 100W Fender TwinReverb als versterker. :)

     1. Jij hoort dan ook overduidelijk niet bij de fans die ik bedoel. ;-) Moet je eens op Reddit kijken. Daar zitten echt types die Gibson veruit superieur vinden aan wat dan ook en dito Fenderfans. En natuurlijk alleen gebouwd in de VS, hè?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *