3D-geprinte gitaren

Het zal voor verhitte discussies zorgen in het conservatieve gitaarwereldje, maar met een 3D-printer vervaardigde gitaren zullen volgens mij de komende jaren in steeds grotere aantallen verkrijgbaar zijn. Iemand die er al een tijdje serieus mee bezig is, is de Nieuwzeelander Olaf Diegel. Grappig om te zien is dat hij wel vasthoudt aan de klassieke gitaarontwerpen. Zeker in de aanloopperiode is dat volgens mij een slimme strategie. Overigens zit er wel degelijk een stuk hout in: de elektronica zit op een stuk dat ook de hals vormt. In de video zijn een aantal van de geprinte gitaren in actie te zien. Ze kosten op dit moment nog altijd 3500 dollar…

Het is echter een mythe dat gitaren tot nu toe alleen van hout gemaakt worden. Zo maakte Airline ooit gitaren van fiberglas, een Zwitserse firma maakt grotendeels aluminium gitaren (met een bovenkant die eruitziet als een stuk laminaatvloer) en het Nederlandse Aristides maakt gitaren van het kunststof Arium. Ook de vormen kunnen behoorlijk extravagant worden. Er is zoiets als de Teuffel Birdfish en dan heb je ook nog de categorie silent guitars.

« »