Magic Pie - King for A Day cover

Magic Pie – King For A Day

Prikkie en de Wondertaart

De Noorse progrockers Magic Pie kregen al de nodige lofprijzingen voor hun voorgaande albums. Dat heeft geleid tot de bemoeienis met de mix van Rich Mouser – die dat eerder deed voor Spock’s Beard, maar ook voor Neal Morse, Transatlantic en Flying Colors.

Logisch, want de band zit in de prog-met-rockvibe-hoek. Magic Pie is net als genoemde bands ook van de goede melodieën met veel wendingen, prachtige meerstemmige koortjes en op zijn tijd een fijne portie bombast. Oh, en van de hapslikwegsongs zijn ze evenmin: King For A Day bevat zes songs van samen ruim zeventig minuten, met het titelnummer dat bijna een half uur lang is.

Als je de headerfoto op de Magic Pie-site bekijkt ben je niet verrast dat er flink wat gerontorock te horen is. Ze zien er bepaald niet uit als de introverte, hyperbeschaafde muzikanten die de meesten met het genre associëren. In de uitvoeringen is goed te horen dat ze het nodige van bands als Deep Purple en Uriah Heep in de kast hebben staan. Sinds 2007 is bovendien Eiríkur Hauksson een van de zangers. Hij is een IJslander die van oorsprong rock- en metalzanger is. Hij heeft volume en diepte in zijn stem en een rauw randje dat fijn contrasteert met de fraaie koortjes erachter.

De progrock is doorspekt met invloeden uit classic rock en jazzrock, neemt ruim de tijd om van couplet naar couplet te komen, met dezelfde uitbundige instrumentale partijen die zo kenmerkend zijn voor alles waar Neal Morse onderdeel van uitmaakt. Het spreekt voor zich dat het lange titelnummer in dat opzicht de kroon spant. Dat kán heel vermoeiend zijn, maar Magic Pie dendert van climax naar climax, met een dynamiek waar je u tegen zegt.

Het enige minpuntje zou kunnen zijn dat Magic Pie zich daarmee niet echt onderscheidt van acts als Spock’s Beard, Neal Morse en Flower Kings. Maar misschien moet je dat wel gewoon omdraaien: Magic Pie mag in één adem genoemd worden, zo lekker is King For A Day.

De voorgaande albums mag ik dan gemist hebben, ik zal zeker mijn oor te luisteren leggen wanneer Karisma Records die drie albums binnenkort opnieuw uitbrengt. Ik heb er weer een favoriet bij.

File: Magic Pie – King For A Day
File Under:
Prikkie en de Wondertaart
File Video: [“Trick Of The Trade”] [King For A Day albumtrailer] [PieTube]

(Karisma Records)

Meer recensies én foto’s op File Under.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *