Russkaja - Peace, Love & Russian Roll cover

Russkaja – Peace, Love & Russian Roll

PЯetpakket

Na een seconde of tien weet je al waar je mee te maken hebt: feestrock! Russkaja opereert vanuit Oostenrijk en heeft bandleden met een Russische achtergrond. Ze hebben al drie albums op hun naam staan, maar dit is het eerste album met grotendeels Engelstalige teksten – en één Spaanstalige.

Het voordeel van de Russische connectie en de aard van de band is dat je je niet druk hoeft te maken over een accent. Sterker nog: je kunt het nog een tikkie overdrijven ook.

Vanaf “Rock’n Roll Today” dendert er twaalf songs lang een feestelijke mix van rock, metal, ska en polka door je speakers. Hier en daar wordt een Russische melodie als gimmick gebruikt, zoals in het intro van “Hometown Polka”. Toch zit het Russische in wat ze zelf ‘Russian Turbo Polka’ noemen ‘m vooral in het onbeschaamde accent. In “There Was A Time” is een tuba(!) het meest bepalende instrument, op andere moment doen schetterende blazers vooral aan mariachi denken. Zo is “El Pueblo Unido” een opmerkelijke maar aanstekelijke combinatie van ska en mariachi en is “Radio Song” dan weer een halve countryballad.

Ingewikkeld wordt het nergens, maar dat hoort ook zo bij feestmuziek. Bij platen als deze is het vooral de vraag hoe lang het leuk blijft. Ik was aan het eind van de drie kwartier voor ik het wist – en het was eigenlijk te snel afgelopen. Zet je meubels aan de kant, zet het geluid iets harder en een grijze zondag wordt ineens eens stuk kleurrijker.

Eind oktober komen ze naar Nederland voor vier concerten. Dat zouden wel eens hele vrolijke toestanden kunnen worden.

File: Russkaja – Peace, Love & Russian Roll
File Under: PЯetpakket
File Audio: [“Rock ‘n’ Roll Today”] [“El Pueblo Unido”] [RusskajaTube]

(Napalm)

Meer recensies én foto’s op File Under.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *