Overtuigend

Aan een tekstflard hoor ik het ineens: dit is een cover van AC/DC’s “Back In Black”! Daar heb ik al een paar coverversies van, van onder andere Living Colour en CPR (Coven Pitrelli Reilly), maar dit is de eerste echt geslaagde versie die ik hoor. En amper herkenbaar, misschien is dat wel het geheim.

Dat is niet zo gek, want de Lachy Doley uit The Lachy Doley Group is een toetsenist. Nou ja, dé toetsenist van Australië mag je bijna wel zeggen, want in korte tijd heeft Doley een fikse reputatie opgebouwd. Hij speelde onder andere mee op Ooh Yea! The Betty Davis Songbook van Mahalia Barnes & The Soul Mates. Hij blijkt echter ook de toetsenist van dienst geweest te zijn op de versie van “Highway Star” die door Glenn Hughes, Steve Vai en Chad Smith werd opgenomen na het overlijden van Jon Lord en die later verscheen op het Deep Purple-tributealbum Re-Machined.

Ik snap wel waarom, want behalve op de covers “Back In Black”, “Use Me” (Bill Withers) en “Lucille” (bekend door Little Richard) valt er ook op de zeven eigen tracks veel te genieten. En gitaren heeft ‘ie daar niet voor nodig, Doley vult het zelf op met onder andere Hammondorgel en whammyclavinet.

Wacht even, is “Back In Black” ook zonder gitaren? Jup. Het blijkt te kunnen. De tien tracks zijn bluesy met een flinke lik soul en funk. Doley heeft een stem die qua techniek niet zo heel bijzonder is, maar zijn frasering draagt prima bij aan de ritmiek. Zeker bij blues en soul is dat het belangrijkste. Voor de afwisseling zijn er soms ook blazers of achtergrondzangeressen (o.a. Mahalia Barnes) te horen.

Hoewel Conviction, het derde album van The Lachy Doley Group, niet echt een rockplaat is, kan het bijna niet anders of we gaan Doley vaker op rockplaten horen. Luister maar eens naar zijn solo’s op “Make It Up” en “Downtown Smalltown” of wat bijna een bluesgitaarsolo lijkt op “Use Me”. De grootmeester van het rockorgel, Jon Lord, zou ze beslist goedkeuren.

Lachy Doley lijkt bijna alles te kunnen op de toetsen en Conviction is het overtuigende bewijs daarvan.

File: The Lachy Doley Group – Conviction
File Under: Overtuigend
File Audio: [het hele album op DoleyCloud]
File Video: [“Conviction”] [DoleyTube]

(Marista)

Meer recensies én foto’s op File Under.