Ik ga terug naar bed

Soms legt het toeval verbanden voor je. Had mijn iPod me niet na een track van Orgasmo Sonore Vespero‘s “Ogni Fuoco” voorgeshuffeld, dan was me waarschijnlijk niet opgevallen hoeveel overeenkomsten er zijn.

Orgasmo Sonore was een Canadees die oude Italiaanse soundtracks nieuw leven inblies. “Ogni Fuoco” lijkt daar veel op, maar Vespero is een Russisch experimenteel gezelschap dat zijn eigen instrumentale muziek omschrijft als psychedelische spacerock. Vier heren die naast drums, bas en gitaar ook allemaal ook elektronische instrumenten beheersen. Op zijn tijd worden ook instrumenten ingezet als mandoline, cello, fluit, accordeon, saxofoon en de Russische zhaleyka.

Fitful Slumber Until 5 A.M. betekent zoiets als ‘onrustige slaap tot 5 uur ‘s ochtends’. Leuk detail: het eerste nummer begint zogenaamd om tien voor vier ‘s ochtends, het laatste eindigt om 5 uur ‘s ochtends precies. Waar Orgasmo Sonore echter vooral vrolijk en luchtig was, daar is bij Vespero in opener “Ogni Fuoco” al snel meer onrust (lees: overstuurde gitaren) te vinden. Ook de andere zes tracks (‘Visions’ genoemd) zijn op zijn zachtst gezegd niet altijd even ontspannen.

Daar is het toeval weer: een paar dagen geleden had ik zo’n korte en onrustige nacht als waar de titel naar verwijst. Na afloop van dit album voel ik me weer een beetje als na die nacht: onrustig, de wereld dringt nog niet helemaal tot me door en aan meer dan koffie kan ik even niet denken.

Het feit dat dit album zijn naam waarmaakt is tegelijkertijd de makke ervan: het komt nergens tot rust. Zweverige toetsen en synths leggen de basis, drums en bas zorgen voor een jachtig ritme met veel breaks en de gitaren zorgen voor repeterende melodieën eroverheen. Er zijn (korte) uitzonderingen in sommige songs, zoals in “Atil”, met een oosters tintje in de melodie. Voor mij is het allemaal net even wat té onrustig.

Liefhebbers van Monomyth en aanverwanten zouden daarentegen wel de juiste mindset kunnen hebben om hiervan te genieten. Fitful Slumber Until 5 A.M. zit namelijk wel gewoon goed in elkaar. Het is een kwestie van het juiste publiek vinden.

File: Vespero – Fitful Slumber Until 5 A.M.
File Under: Ik ga terug naar bed
File Audio: [VesperoCamp] [“Ogni Fuoco” op R.A.I.G.Camp]
File Video: [albumtrailer] [VesperoTube]

(R.A.I.G. Records)

Meer recensies én foto’s op File Under.