Rammelrock par excellence

De Nijmegenaren van Black Bottle Riot laten weinig misverstanden bestaan over de richting van de plaat. Opener “Time And Time Again” begint met een lekker feedbackende gitaar. III: Indigo Blues is niet van de vele subtiliteiten. De heren wilden in de eerste plaats energieke uitvoeringen en hebben daarvoor, aangemoedigd door producer Sebastiaan van Bijlevelt, nog wat lagen meer weggepeld dan de vorige keer bij Soul In Exile.

Dat weerhoudt ze er niet van om net zo goed bloedmooie koortjes te gebruiken in “One With The Dust”, want eigenwijs zijn ze óók. Het mag bekend zijn dat dat een van mijn favoriete eigenschappen van bandjes is. “One With The Dust” is ook meteen het prijsnummer van III: Indigo Blues. Niet minder dan negen minuten lang, en negen minuten lang prachtig, onder andere door de koortjes, de gitaarsolo en het heerlijke orgelspel.

Door diverse tegenslagen zijn de bandleden de afgelopen jaren een stuk minder zorgeloos in het leven komen te staan, waardoor het songmateriaal ook wat melacholieker is geworden. Gelukkig heeft dat ze niet weerhouden van het schrijven van heerlijk aanstekelijke songs. Het tempo ligt gemiddeld wat lager dan op Soul In Exile, maar er is voldoende variatie en ook op lager tempo blijft het spannend. Het is juist heel knap dat ze de energie weten vast te houden als de instrumentatie ingetogener is.

Gastbijdragen zijn er ook, bijvoorbeeld zang van Kirk Windstein (Crowbar) – die zelfs ongevraagd een solo aanleverde – op “In Solitude” en Calexico’s Paul Niehaus op pedalsteel op “Around The Sun”. Dat zegt iets over hun status. En terecht, want Black Bottle Riot slaagt er een album lang in meeslepende songs te bouwen zonder te vervallen in formules of zich in beperkt hokje terug te trekken. Soms hoor je dat ze goed thuis zijn in de hardrock, op andere momenten voert bluesrock of americana de boventoon; het is vooral (stiekem heel strak uitgevoerde) rammelrock.

Na de fijne afsluiter, het heavy “In Solitude”, heb ik méér energie dan voor ik aan III: Indigo Blues begon. Black Bottle Riot is eredivisie, daar kan niemand meer omheen.

File: Black Bottle Riot – III: Indigo Blues
File Under: Rammelrock par excellence
File Audio: [het hele album op BottleCloud]

(Suburban)

Meer recensies én foto’s op File Under.