Bliksems!

Het Vlaamse Bliksem heeft zich de afgelopen jaren wezenloos getoerd. In Nederland, België én daarbuiten, onder andere recentelijk als support op de Europese tournee van Flotsam And Jetsam. De komende maanden zijn ze (bijvoorbeeld als onderdeel van de Belgian Metal Invasion) weer veel in ons land te vinden.

Met Gruesome Masterpiece brengen ze ook een nieuwe plaat mee. Het is net als de vorige keer lekker ouderwetse uptempo metal. Behalve thrashy tracks als “Kywas” en “Twist The Knife” is er echter ook meer uitgesponnen werk als het bijna tien minuten durende “Morphine Dreams”. Daarmee hebben ze ten opzichte van het debuut Face The Evil hun repertoire ook qua tempo en opzet uitgebreid.

Het zijn nog steeds hakkende riffs, gierende solo’s en zangeres Peggy Meeussen klinkt nog steeds als wat ik vorige keer het wilde zusje van Doro noemde. Waar echter op Face The Evil de oplossing net iets te vaak in snelheid werd gezocht is op Gruesome Masterpiece een duidelijke groei hoorbaar. Zo zijn het eerder genoemde “Morphine Dreams” en “Mistress Of The Damned” op zijn best midtempo te noemen zonder daarmee een greintje metal in te leveren. Dat laatste wordt wel aardig geïllustreerd door het feit dat ze op het Stonehenge-festival stonden, als enige band zonder grunter.

“Barbaric Nation” heeft dan weer een vroeg-Sabbathiaanse riff, met verderop twee elkaar fraai aanvullende gitaren. De grootste verrassing zit aan het einde: “Out Of The Darkness”, dat begint als een akoestische blues! Misschien achteraan gezet omdat ‘ie wat detoneert ten opzichte van de rest, maar het is een heerlijke track die vooral de veelzijdigheid van Bliksem toont.

Op Gruesome Masterpiece heeft Bliksem op alle vlakken een stap vooruit gemaakt, inclusief mix en productie. Het is allemaal net iets verfijnder, zonder dat het daar minder heavy van wordt. Een Gruwelijk Meesterwerk is het misschien nog niet, maar knap is het wel.

File: Bliksem – Gruesome Masterpiece
File Under: Bliksems!
File Spotify: [Gruesome Masterpiece]
File Video: [“Crawling In The Dirt”] [“Twist The Knife”] [BliksemTube]

(Iron Will / Rough Trade)

Meer recensies én foto’s op File Under.