iamthemorning - From The House Of Arts cover

iamthemorning – From The House Of Arts

Chamberprog met ballen

Plots was er weer een Kickstarterproject voor iamthemorning. Huh? Ze hadden toch een platencontract bij Kscope? Klopt, maar ze kregen van het label de mogelijkheid de rond het laatste album Belighted opgebouwde schulden in te lopen en een buffer op te bouwen voor het volgende album. Het moderne muziekleven in een notendop, zeker in een obscuur genre als prog.

Tori Amos’ vaste engineer – en min of meer de ontdekker van iamthemorning – Marcel van Limbeek zette daarom weer een Kickstarterproject op. Toch verrassend makkelijk werd het streefbedrag van 5500 pond gehaald, met gadgets als usb-sticks, sieraden en gedecoreerde draagtassen. En uiteraard een album, digitaal of op cd.

From The House Of Arts heet het, en het is de opname van een concert dat iamthemorning in Leningrad gaf, kort na het verschijnen van Belighted. Zeven van de negen tracks zijn dan ook van dat album afkomstig. Naast toetsenist Gleb Kolyadin en zangeres Marjana Semkina was er ook nog een zeskoppige band met twee gitaristen, bas, drums, viool en cello. En o, wat is het weer mooi. De set kent een goede opbouw van rustig en steviger, van up-tempo en trager, van sprookjesachtig en recht-voor-z’n-raap. De toetsen – meestal piano – van Kolyadin zijn de ruggegraat, de zang van Semkina is even betoverend als op Belighted en de andere muzikanten zorgen voor een groot deel van het hard en zacht.

De video van “5/4” is een goede illustratie van de fraaie dynamiek die zo wordt opgebouwd. Ook als het sprookjesachtig en intetogen is, wordt het nooit zweverig. iamthemorning is voor mij dé progontdekking van de laatste jaren en From The House Of Arts laat perfect horen waarom.

Morgen staat iamthemorning in een kleinere bezetting in het voorprogramma van Gazpacho in Zoetermeer.

File: iamthemorning – From The House Of Arts
File Under: Chamberprog met ballen
File Audio: [From The House Of Arts op morningCamp]
File Video: [“5/4”] [morningTube]

(Eigen Beheer)

Een reactie

  1. […] Saints 5. The Answer – Raise A Little Hell 6. Operation: Mindcrime – The Key 7. iamthemorning – From The House Of Arts 8. Lachy Doley Group – Conviction 9. JURA – River Songs 10. Umphrey’s McGee […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *