Robert Cray neemt de toeristische route

Inmiddels is Robert Cray veertig jaar actief als artiest. In vier concerten op vier lokaties in Los Angeles werd daarom 4 Nights Of 40 Years Live opgenomen.

Onder productionele leiding – en, zoals op de dvd blijkt, ook musical direction – van drummer Steve Jordan zijn er dertien tracks uit zijn hele carrère opgenomen. Die staan allemaal op de eerste cd, op de tweede staan zes live-opnamen uit 1987 (van Countdown!) en 1982. De dvd kent zeventien tracks, bestaande uit nieuwe en oude liveclips, doorsneden met interviews met Cray en zijn bandleden en bluesgrootheden als Eric Clapton, Buddy Guy, Keith Richards, Jimmie Vaughan and Bonnie Raitt. Cray is een musician’s musician en dat blijkt ook wel in de interviews.

Cray speelt hier vlekkeloos, zingt fantastisch als altijd en in de interviews komt hij buitengewoon sympathiek en integer over. Naast zijn vaste begeleiders Richard Cousins (bas) en Les Falconer (drums) zijn er nog wat anderen actief, zoals blazers, toetsenist Dover Weinberg, natuurlijk Steve Jordan, Lee Oskar (harmonica) op “Sittin’ On Top Of The World” van Howlin’ Wolf en Kim Wilson (The Fabulous Thunderbirds, zang) op Sam & Dave’s “Wrap It Up”. Dat laatste nummer krijgt met het iets hogere tempo, de schetterende blazers en Steve Jordans drumwerk meteen zo’n fijn Blues Brothers-r&b-sfeertje mee.

Ik moet eerlijk zeggen dat de cd me de eerste keer een stuk slechter beviel dan de keren daarna. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat ik in de eerste plaats een rockliefhebber ben en ook in de blues graag een gitaar gecontroleerd de bocht uit hoor vliegen. Dat is nou net wat er bij Robert Cray nooit gebeurt. Ik hóór wel dat Jimi Hendrix een invloed is geweest op Crays mix van blues en soul, maar ik vóel het niet altijd. Hij is nu eenmaal niet een gitarist van het grote gebaar. Het is ingetogen, hypermelodieuze blues van een technisch zeer begaafde musicus en de songs zijn zelden up-tempo.

Voor mij blijft Robert Cray daarmee een gitarist voor de juiste momenten. Op die momenten zal ik dan wèl met veel plezier 4 Nights Of 40 Years Live uit de kast trekken, want als echte bluesartiest is ook Robert Cray live op zijn best. Zelfs als ‘ie niet uit de bocht vliegt.

File: Robert Cray Band – 4 Nights Of 40 Years Live
File Under: Robert Cray neemt de toeristische route
File Video: [“Bad Influence”] [“Right Next Door”] [albumtrailer]

(Provogue/Mascot)

Meer recensies én foto’s op File Under.