Jack Hustinx & The Southern Aces - Over Yonder cover

Jack Hustinx & The Southern Aces – Over Yonder

Over Yonder klinkt natuurlijk sowieso al beter dan Daaro

Ooit verhuisde Jack Hustinx voor de muziek naar Austin, Texas. Op 10 september 2001, een dag voor de aanslagen op het World Trade Center… Hustinx keerde daarom kort daarna toch weer terug naar Nederland.

Een klus als Europese tourband van zanger Malford Milligan leidde tot successen met The Shiner Twins. Ook in Nederland sloeg echter het onheil toe: vlak voor de release van het derde album van de Shiner Twins overleed bassist Dick Wagensveld.

Hustinx blokkeerde bij het songschrijven – totdat hij voor een paar maanden naar Austin vertrok en aan het werk ging met onder andere Milligan en Harry Bodine (The Subdudes). Bij terugkeer werd aan vier van die songs gewerkt met de Shiner Twins, maar uiteindelijk werkte het niet meer en met opnamen en ander songmateriaal vertrok hij weer naar Austin. Met Malford Milligan, Bodine en leden van The Subdudes en de band van Patricia Vonne werd uiteindelijk Over Yonder afgemaakt.

Het is Americana in de meest ruime zin. Blues, soul, country, flarden Westcoast, het zit er allemaal in. De last van de afgelopen decennia wordt door Hustinx op fraai melancholieke wijze van zich afgeschreven in songs die steeds weer ingetogen en zorgvuldig geconstrueerd zijn, maar door mooie details heel spannend blijven: de slidegitaar van Harry Bodine, het Hammondorgel van Roel Spanjers, accordeon, viool of achtergrondkoortjes om je vingers bij af te likken.

En in vier tracks de waanzinnig mooie zang van Malford Milligan. ‘Er is nooit een betere zanger geweest dan Otis, maar Malford komt in de buurt’, aldus Hustinx zelf. Hustinx’ eigen zang is goed en aangenaam, maar Milligan zorgt met zijn stem voor een paar van de hoogtepunten op dit album, zoals de opener “Life Will Humble You”.

Niettemin is Over Yonder een album dat als geheel indruk maakt, met Hustinx als de architect van een reeks bevlogen rasmuzikanten. Hustinx speelt geen roots en Americana, hij is het.

Vanaf deze week toert Hustinx door Nederland, mét Malford Milligan en Harry Bodine.

File: Jack Hustinx & The Southern Aces – Over Yonder
File Under: Over Yonder klinkt natuurlijk sowieso al beter dan Daaro
File Video: [“Life Will Humble You” (audio)]

(Harlem Recordings/Suburban)

Meer recensies én foto’s op File Under.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *