Weer geheel zichzelf, somber en wel

Het verhaal is genoegzaam bekend: Walter Trout verheugde zich op een jubileumjaar, maar belandde in plaats daarvan in het ziekenhuis. Hij kreeg nog op het nippertje een levensreddende niertransplantatie. Gouden materiaal voor een bluesgitarist natuurlijk, en inderdaad, het materiaal op Battle Scars gaat voor een groot deel daarover. Dat kun je ‘m niet kwalijk nemen. Maar waarom die geslagen trouwe-hondenogen op de hoes? Als er ooit een mooi moment was voor een brede grijns is het nu wel.

Trout schijnt ook met positieve songs begonnen te zijn, maar kwam daarbij naar eigen zeggen niet verder dan clichés. Echtgenote/manager Marie raadde hem aan het ziekteproces als onderwerp te nemen. Eerlijk is eerlijk: Trout is sowieso iemand die graag en veel bluesclichés gebruikt, en dat is ook met deze songs zo. Het album begint met “Almost Gone” en eindigt met de akoestische ballad “Gonna Live Again”, ik bedoel maar. “Omaha” gaat over zijn maanden op de afdeling waar hij met anderen op organen wachtte: ‘I might be the next one gone’.

De productie is zoals altijd in handen van Eric Corne, de band is ongewijzigd op bassist Johnny Griparic na, dus het zal geen verrassing zijn dat Trout op de lang geleden ingeslagen weg doorgaat. Bluesrock van de categorie ‘life is hard and then you die’, waarbij Trouts stem én diens solo’s op het randje van tearjerken zitten.

Na de overigens heel fraaie ballad “Please Take Me Home” gaat het tempo halverwege even omhoog met “Playin’ Hideaway” en dat is dan eerlijk gezegd ook wel even nodig. In “Haunted By The Night” zit fraai spooky gitaarwerk en ook “Fly Away” (fraai gitaarloopje!) trekt het tempo weer omhoog.

Trout heeft na de operatie weer de kracht moeten ontwikkelen voor het gitaarspelen en dat blijkt wonderwel gelukt. De emoties zijn nog steeds moddervet aangezet, maar het is goed om te horen dat gitaar en stem weer de oude kracht hebben op Battle Scars. Inmiddels is Trout begonnen aan de Europese tour die hem aan het eind van de maand in dat nieuwe hoofdstedelijke rockpodium Carré brengt.

File: Walter Trout – Battle Scars
File Under: Weer geheel zichzelf, somber en wel
File Video: [hele album (audio) bij MascotTube] [TroutTube]

(Provogue/Mascot)

Meer recensies én foto’s op File Under.