De laatste tijd doe ik steeds vaker aan bingelistening, het muzikale broertje van bingewatching. Als ik een plaat heb geluisterd zit ik dan zo in de sfeer dat ik er meteen nog een of twee van dezelfde artiest achteraan gooi.

Dat kan van alles zijn: Status Quo, Queensrÿche, Pat Travers, Paul Gilbert. Ook bij Tom Waits komt dat bingelistening met enige regelmaat voor. Ik heb jarenlang twee albums van Waits gehad, Mule Variations en Swordfishtrombones. “Tom Traubert’s Blues (Four Sheets to the Wind in Copenhagen)” van het album Small Change zorgde ervoor dat ik Waits herontdekte, zodanig dat hij nu een van mijn favoriete artiesten is.

Een deel van het nummer is afkomstig uit de Australische traditional “Waltzing Matilda”. Dat schijnt zoiets te betekenen als je eenzaam ver van huis en haard bevinden, althans volgens de uitleg van Waits.