ZooN - DeeP

ZooN – DeeP

ZooN is het geesteskind van Ron van Herpen, gitarist van Astrosoniq en livegitarist bij The Devil’s Blood. Bijgestaan door onder andere Niels Duffhues (bas, ex-The Gathering) heeft hij met DeeP een album gemaakt dat als blues noir te omschrijven is. In elk geval qua instrumentatie – het veelvuldig gebruik van de dobro, bijvoorbeeld – en melancholie. Tegelijkertijd worden er allerlei genres aangeroerd, van psychedelica en grunge tot pop.

Het album begint met fraaie dobroklanken op “When Darkness Falls”. Het navolgende titelnummer is dan weer een stuk heavier, als een soort Nick Cave on steroids. Die associatie heeft ook te maken met de stem van Van Herpens Astrosoniq-collega Fred van Bergen. Op sommige momenten klinkt die inderdaad als een soort Nick Cave, maar jammer genoeg zijn er ook momenten waar hij voor mijn gevoel net iets boven zijn kunnen zingt, zoals bijvoorbeeld in het psychedelisch aandoende “Down”: het gaat nergens over de grens, maar hij zit er soms oncomfortabel dicht tegenaan. In het bijna grungy “Hide” is hij dan weer veel beter op dreef. Op één track zijn de vocalen voor Farida Lemouchi (The Devil’s Blood), namelijk op de spannende semi-akoestische powerballad “Strike”, het laatste nummer op het album.

Het is een mooie afsluiter van wat een zeer geslaagd album genoemd mag worden. Met knap opgebouwde songs, dynamische instrumentatie en en prachtig gitaarwerk van Van Herpen wordt een amalgaam van stijlen opgevoerd, met onder andere swampblues, grunge, pop en psychedelica, zonder dat het een zwalkend album wordt. Integendeel, op het einde van het jaar is het alwéér een fijne Nederlandse rootsplaat. We hebben niet te klagen, dit jaar.

ZooN – DeeP
(Lighttown Fidelity)

ZooN website
ZooN op Facebook

Deze recensie en meer op Rockportaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *