Death and taxes are inevitable

Mijn bijdrage aan de Sleurbattle op Ondergewaardeerde Liedjes:

Het Verenigd Koninkrijk kende in de jaren zeventig en tachtig een hoogste tarief voor de inkomstenbelasting dat boven de tachtig(!) procent lag. Menig artiest nam daarom de wijk naar het buitenland. De Stones, Bad Company, David Bowie, Jethro Tull, Rod Stewart, allemaal vertrokken ze als ‘tax exile’ (belastingemigrant) uit het Verenigd Koninkrijk, met als gevolg dat ze slechts een beperkt aantal dagen in de UK mochten verblijven, of het nu voor optredens was of voor familiebezoek.

Status Quo’s Rick Parfitt bleef dicht bij huis en vertrok naar Jersey, dat weliswaar Brits is, maar een eigen belastingregime kent. Maar was dat nou echt leuk? Volgens zijn eigen track “Living On An Island”, van het album Whatever You Want, bepaald niet.

“Easy when you’re number one
Everybody say you’re having fun
Smiling for the public eye
When your body say you want to die
Living on an island
Looking at another line
Waiting for my friend to come
And we’ll get high”

Er waren namen van echte personen in verwerkt: “Hugh he got a real nice place, Cruxie gonna be there soon”. Die laatste naam is live al jaren vervangen door ‘someone’. Status Quo en Cruxie (Alan Crux), destijds tourmanager en later co-manager, zijn niet heel prettig uit elkaar gegaan…

De lichte gitaarklanken, de pingels van de elektrische piano, de lieflijke lead- en koorzang, ze zouden je bijna doen denken dat er sprake is van een romantisch liedje. Dat werd later nog wat versterkt met een niet zo geslaagde vertropischde versie.

Maar nee, het is allesbehalve een liefdesverklaring. “Living on an island, Oh boy, we’re having fun”, zingt Parfitt cynisch. Parfitt’s verblijf op Jersey beviel zo slecht dat hij het er slechts één jaar heeft volgehouden, belastingen of niet. Inmiddels woont hij al jaren in het zuiden van Spanje. Geen eiland.

De video van de studioversie van “Living On An Island” is hier te bekijken.

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Sleurbattle op Ondergewaardeerde Liedjes.