Devin Townsend Project - Transcendence cover

Devin Townsend Project – Transcendence

Hoger plateau

Concert-dvd’s kunnen me meestal gestolen worden, maar voor muziekdocumentaires kun je me wakker maken. Devin Townsend liet over de totstandkoming van het nieuwe Devin Tonwsend Project-album Transcendence niet minder dan zeven afleveringen maken voor een webdocumentaire op zijn YouTubekanaal. Ik heb gesmuld.

Je ziet hoe Devin Townsend bewust een andere benadering kiest en zijn bandleden meer ruimte geeft, er zijn afleveringen over de afzonderlijke bandleden en de co-producer (Adam ‘Nolly’ Getgood – Periphery, Animals as Leaders), je ziet hun interacties, interesses en plezier – onder andere over het bespelen van gitaren van Malcolm en Angus Young, waarbij ze even gewoon fanboys zijn – maar ook twijfels, tegenslagen en technische malheur. Voor taalliefhebbers zitten er ook nog pareltjes van beschrijvingen tussen als “I’d like to Winger that”. Maar gelukkig altijd met de nodige zelfrelativering. Niet voor niets maakt Townsend wanneer ze zelf de afleveringen bekijken een kwinkslag over het kijken van een Metallica-documentaire…

In de voorpubliciteit liet Townsend al horen heel gelukkig te zijn met zowel het resultaat als de totstandkoming ervan. De perfectionist Townsend lijkt zich getuige de video’s daadwerkelijk goed vermaakt te hebben. Gitarist Dave Young omschrijft het resultaat als “not strikingly different, but refreshing”.

En inderdaad, het is veelal de vertrouwde vocal-heavy progbombast, zoals op “Secret Science”, afgewisseld met fraai balladesque werk als het intro van “Higher” en beukende riffs zoals in “From The Heart”. Tegelijkertijd lijkt er wel meer ontspanning in te zitten. Waar ik bij voorgaande albums na afloop soms moest bijkomen omdat het allemaal wel heel erg zwaar en overweldigend was, is dat bij Transcendence absoluut niet het geval. Het klinkt logisch en in balans, en dat is wel eens anders geweest. Speciale aandacht voor Townsends ingetogen solo met wah-wah op “Failure”. Prachtig!

Transcendence kent een opmerkelijke afsluiter: “Transdermal Celebration”, een cover van… Ween! Townsend heeft het arrangement niet eens enorm overhoop hoeven gooien, want het origineel heeft opvallend veel overeenkomsten met zijn werk. Het is nog een slag heavier, maar dat is het wel. Hoe dan ook is het een fijne afsluiter van een opmerkelijk sterk album.

Townsend lijkt met Transcendence daadwerkelijk een hoger plateau bereikt te hebben. Petje af!

Devin Townsend Project – Transcendence
(InsideOut)

Devin Townsend website
Devin Townsend op Twitter
Devin Townsend YouTubekanaal

Deze recensie en meer op Rockportaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *