Stick Men - Prog Noir

Stick Men – Prog Noir

Sterrenstelsel

Zoals superhelden het Marvel Universe kennen waarin ze elkaar met grote regelmaat tegenkomen, bestaat er ook een soort King Crimson universum. Leden en oud-leden van die band werken keer op keer samen in steeds weer andere projecten en bandjes, al dan niet voorzien van de overkoepelende naam ProjeKCt.

Opperkoning Robert Fripp is natuurlijk de man waarom dit universum draait, maar Tony Levin is in dat geval onbetwist de onderkoning. Stick Men is een al jaren draaiend projekt met KC-drummer Pat Mastelotto en Markus Reuter. De laatste zat nooit in King Crimson, maar is een soort Pluto in het zonnestelsel dat King Crimson heet. Hij maakte bijvoorbeeld deel uit van The Crimson ProjeKCt.

Stick Men is qua instrumentatie erg bijzonder, omdat zowel Levin en Reuter alleen touch-gitaren bespelen, gitaren waarbij het tappen de voornaamste techniek is in plaats van het aanslaan van de snaren. Levin bespeelt sinds jaar en dag de Chapman Stick en Reuter hanteert hier de mede door hemzelf ontworpen U8 en UA8 gitaren.

Prog Noir is de vierde full-length studioplaat van de Stokmannetjes. Tien tracks, waarvan vier met zang van Levin en Reuter. Het zal geen verrassing zijn dat de instrumentale tracks over het algemeen wat proggier en ‘ingewikkelder’ zijn dan de vocale tracks. Juist dat levert echter een mooie mix van proggy en catchy op, zeker als in “Plutonium” nog tekstueel en muzikaal wordt verwezen naar Orff, Yes en Tchaikovski.

Toch is het hele album, ook in de instrumentale songs, heel wat melodieuzer en lichter verteerbaar dan je bij deze bandsamenstelling zou verwachten. “Schattenhaft” is bijvoorbeeld gewoon een lekkere rocker die ook bij King Crimson niet zou misstaan. Het valt dan ook amper op dat drie van de vocale tracks vrijwel aan het begin zitten en eentje aan het einde. Het is al een proggy rockplaat met dynamiek en variatie zonder de zang, en dat is gewoon knap.

Stick Men laat horen waarom deze heren zo hoog aangeschreven staan in het King Crimsonuniversum en ver daarbuiten. Fijne plaat!

Stick Men – Prog Noir
(Iapetus)

Stick Men website
Meer videos op Markus Reuters YouTubekanaal

Deze recensie en meer op Rockportaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *