Sade – Is It A Crime (1985)

Smooth jazz, maar vooral een band

Mijn bijdrage aan de Guilty Pleasures 2017-battle op Ondergewaardeerde Liedjes:

Guilty pleasures heb ik eigenlijk niet. Het veronderstelt een vorm van schaamte die ik als liefhebber van Status Quo en hairmetal al decennia voorbij ben. Opvallende buitenbeentjes in mijn muziekcollectie zijn er wel. Albums van Tori Amos, Janet Jackson, The Bee Gees en Randy Crawford bijvoorbeeld. En misschien wel de grootste favoriet in die categorie: Sade. Ik ontdekte haar net als de rest van de wereld bij haar debuut Diamond Life, maar haar beste werk was het navolgende album, Promise.

Nou ja, háár beste, hún beste. Want Sade is weliswaar de naamgeefster, maar het is al jaren een band van vier personen, met naast Helen Folesade Adu ook nog bassist Stuart Denman, gitarist/saxofonist Stuart Matthewman en toetsenist Andrew Hale. De oorsprong van de band ligt in de latinband Pride met Matthewman en Denman, waar Sade aanvankelijk achtergrondzangeres was. Hale kwam erbij nog voor het debuut en met zijn vieren zijn ze al die jaren een band gebleven. Zonder Sade Adu hebben de heren nog een nevenproject gehad, Sweetback, met diverse zangers en zangeressen.

Natuurlijk, de band Sade is een zwaar gestileerde smooth jazz-act waarbij niets aan het toeval overgelaten lijkt. Toch weet de band de lounge-act te ontstijgen, vooral door de buitengewone muzikanten in deze band. Niet voor niets heeft de band ook instrumentale tracks op albums staan. Hoe goed ze zijn blijkt vaak in de details, zoals ook in dit nummer, “Is It A Crime”. Er zijn twee momenten waar ik altijd even mijn oren spits. Beide met percussie, zo wil het toeval, maar ook de details in de andere instrumenten zijn fraai. Het eerste moment dat ik even overeind ga zitten is het glissando geluid op de conga op 1:10, vlak voordat Sade Adu inzet met de zang. Het tweede is het subtiele roffeltje op de hi-hat op 4:40, vlak nadat piano, bas en sax even hun gang mochten gaan.

Technisch is Sade Adu misschien niet de meest vaardige zangeres, maar ze is buitengewoon herkenbaar én ze speelt in haar zanglijnen voortdurend met de instrumentale partijen. Anders dan misschien wel eens lijkt, is Sade bepaald geen zangeres met begeleiding, het is een band. Mocht u nog niet overtuigd zijn van de kwaliteiten van deze band, luister dan eens naar de meesterlijke cover van Thin Lizzy’s (!) klassieker “Still In Love With You”, die ze een paar jaar geleden uitbrachten.

Ooit begon de band in de Britse neosoul-stroming met bijvoorbeeld Jamiroquai en Soul II Soul. Bij het zesde album in 26 jaar, Soldier Of Love uit 2010, is het geluid niet wezenlijk veranderd in een volkomen andere muziekwereld. Alleen al daarom is Sade een bijzondere band.

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Guilty Pleasures 2017-battle op Ondergewaardeerde Liedjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *