Puberhormonen

Mijn bijdrage aan de Jaloeziebattle op Ondergewaardeerde Liedjes:

Als er twee muzikanten een carrière hebben gemaakt van tienerdrama, dan zijn het Meat Loaf en Jim Steinman wel. “Paradise By The Dashboard Light”, “Bat Out Of Hell”, de puberhormonen sproeien er aan alle kanten uit. Zo ook bij “More Than You Deserve”.

Na het enorme succes van Bat Out Of Hell had Jim Steinman al een nieuwe reeks songs klaar voor de opvolger toen Meat Loaf zijn stem kwijtraakte. Jim Steinman besloot ze zelf in te zingen. Wie het resulterende album Bad For Good heeft gehoord weet dat dat geen verstandige beslissing was…

Gelukkig was Meat Loaf weer hersteld en met hulp van drummer Max Weinberg en toetsenist Roy Bittan van Springsteen’s E Street Band werd weer een nieuw blik theatrale Steinmanbombast opengetrokken. En een song waar Steinman en Meat Loaf jaren eerder al aan hadden samengewerkt: “More Than You Deserve”, uit de gelijknamige musical.

De dramatiek ligt er op vertrouwde wijze dik bovenop. Gaat ze vreemd met zijn beste vriend, met twéé vrienden, met een hele groep vrienden? Dat oplopende aantal vrijers in de tekst werpt twijfel op hoe echt de gebeurtenissen nu echt zijn. In de video – in een weer zeer Amerikaanse setting, die van de diner – wordt ook dat uiteindelijk aan de kijker overgelaten. “Won’t you take some more boys, it’s more than you deserve” is het cynische slot, maar is het werkelijkheid of het verwrongen beeld van een op hol geslagen tienerbrein?

Naast Bittan (als arrangeur) en Weinberg werkte op deze track ook nog Mick Ronson mee, gitarist van Mott The Hoople en David Bowie. Op andere tracks waren Davey Johnstone (Elton John), Liberty DeVitto (Billy Joel) en Cher te horen. Dead Ringer was het laatste album waarop Steinman en Meat Loaf zo intensief zouden samenwerken. Hoewel Steinman’s naam ook aan latere albums gekoppeld werd, was het daar vaak vooral het aanleveren van (vaak al oudere) songs.

Dit was dus feitelijk het laatste kunstje in deze vorm van Meat Loaf en Jim Steinman. “More Than You Deserve” laat prima horen waarom dat een gouden combinatie was.

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Jaloeziebattle op Ondergewaardeerde Liedjes.