Cotton Belly's - Live Session Vol. 1 cover

Cotton Belly’s – Live Session Vol. 1

Zomerblues

Bij de term ‘live’ in de titel spits ik mijn oren. Ongeveer een zesde van mijn collectie bestaat uit livealbums en dat is niet voor niets. Aangezien het album Rainy Road van Cotton Belly’s me prima beviel – en bevalt – wist ik dat ik met Live Session Vol. 1 haast niet teleurgesteld kon worden.

Het bleek echter geen EP te zijn in de traditionele betekenis van ‘live’ als weergave van een concert. Wat het wèl is, is een zestal tracks die live in de studio zijn opgenomen. In feite een studio-EP dus, maar dan zonder eindeloze overdubs. Misschien was het ook de bedoeling de nieuwe band voor te stellen, want drumster Aurélie Simenel is nieuw ten opzichte van Rainy Road.

Vier van de zes songs werden eerder uitgebracht. “Greatness”, “Mr. Bedman” en “Three Times” stonden al op het album This Day… uit 2013, “Reason” komt van het titelloze debuut uit 2009. De versies op deze EP zijn een stuk lichter en subtieler dan de originelen, waar het rockgeluid erg domineerde. Toen moest Maleks zang met de instrumentatie in gevecht, nu is het veel meer een comfortabele symbiose. Misschien is dat nog wel het duidelijkst hoorbaar bij “Three Times”. In het origineel wat jachtig, in deze versie veel ritmischer en vooral veel meer een eenheid.

De twee nieuwe tracks zijn qua stijl vergelijkbaar. “Broken Line” is een vrolijk huppelende mid-tempo track, die direct blijft hangen. Er zitten wat bekende passages tussen, maar het verschilt net genoeg om niet te irriteren. De aangename stem van Yann Malek heeft bovendien een heel eigen timbre en daarmee wordt het toch vooral een heel fijne song. Een verrassing is de cover van “Superstition”, de inb de blues vaker gecoverde Stevie Wondertrack. Hier krijgt het een gemoedelijk doortuffende bewerking, met een continu meelopende banjo en fraaie koortjes.

Cotton Belly’s laat net zoals op Rainy Road horen zijn geluid gevonden te hebben: ontspannen blues die tegelijkertijd zo aanstekelijk als wat is. Als zomerblues nog geen term is, dan introduceer ik ‘m nu.

Cotton Belly’s – Live Session Vol. 1
(Cabane Prod)

Cotton Belly’s website
Cotton Belly’s op Twitter
Cotton Belly’s op YouTube

Deze recensie en meer op Rockportaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *