Living Colour – Bi (1993)

A closet to live in

Mijn bijdrage aan de Battle Tegen Bifobie op Ondergewaardeerde Liedjes:

Living Colour kreeg weliswaar hulp van Mick Jagger om bekendheid te krijgen voor het debuut Vivid, maar de ernstig verdeelde radiomarkt in Amerika wist eind jaren tachtig, begin jaren negentig niet wat ze met deze band aanmoesten. Rockradio deelde ze in bij “zwarte” muziek en radiozenders die “zwarte” muziek draaiden konden niets met rock. Inmiddels is het muzieklandschap iets minder ridicuul geworden, maar Living Colour kun je gerust als trailblazers beschouwen.

Zo ook met het nummer “Bi” op hun derde album Stain uit 1993. Judas Priests Rob Halford was officieel nog niet uit de kast, George Michael was nog niet geout door de LAPD en Freddie Mercury was nog geen twee jaar eerder overleden. Maar Living Colour deed niet aan geheimtaal en verborgen betekenissen.

Er wordt in de tekst mooi met vooroordelen gespeeld (“Everybody loves you when you’re bi”), met de hypocrisie (“She said baby, baby, don’t you cry/ ‘Cause the one I am with, you’ve been seeing on the side”) en de haastige ontkenningen van zij die stiekem als de dood zijn niet als hetero gezien te worden:

Well a friend of a friend of a friend told me

en

Everybody loves you
(…)
Everybody (not me)

Dat alles werd verpakt in een lekker strakke funkrocker, met een hoofdrol voor de nieuwe bassist Doug Wimbish. Het was een van de betere tracks op een verder wat wisselend album en in 1995 viel de band uit elkaar. Sinds 2000 toeren ze gelukkig weer en in september komt hun zesde studioalbum Shade uit.

“Maar ehm, waarom dit nummer? Is een van de heren zelf bi?” Volgens mij is het belangrijk om die vraag juist niet te beantwoorden, of moet het in elk geval een doel zijn om die vraag irrelevant te maken. Of je nou bi, homo, trans of wat dan ook bent, uiteindelijk doet dat er niet toe. Cru gezegd: het maakt ook geen verschil of je van hagelslag houdt, van pindakaas of van allebei. Dat speelt pas een rol als we samen gaan ontbijten…

Lees vooral ook de andere bijdragen in de Battle Tegen Bifobie op Ondergewaardeerde Liedjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *