Jimi Hendrix – Star-Spangled Banner (1969)

“I thought it was beautiful”

Mijn bijdrage aan de Covers (beter dan het origineel)-battle op Ondergewaardeerde Liedjes:

Ik heb veel covers in mijn collectie zitten en ik ben er dol op. Maar beter dan het origineel, dat blijft lastig. De Lachy Doley Group met AC/DC’s “Back In Black” (zonder gitaren!) is fantastisch, maar beter dan het origineel? Nee. Robert Plant’s “Hey Joe”? Prachtig, maar béter?

Een cover die niet alleen volstrekt anders was dan het origineel, maar ook nog eens een bekende (en omstreden) mijlpaal in de tijd is geworden is Jimi Hendrix’ versie van het Amerikaanse volkslied, “The Star-Spangled Banner”, op Woodstock.

Ik heb niet zoveel met het nationalisme waarin iedereen met de tranen in de ogen naar een gezwollen tekst vol superioriteitsdenken staat te luisteren, en alleen om die reden is een instrumentale versie een verademing. Spanje – het enige land met een instrumentaal volkslied – heeft daarom per definitie een streepje voor bij mij.

Wat Hendrix deed, ging nog een stap versie dan een instrumentale versie: het werd een echte Hendrix-versie, compleet met overstuurde gitaren, divebombs (het effect vanaf 1:34) en gillende uithalen. Zoals vaker in zijn korte carrière was Hendrix zijn tijd vooruit en werd zijn versie door velen verafschuwd als een soort blasfemie. Het was ook bij uitstek een periode van polarisatie in de VS, met de burgerrechtenbeweging en de Vietnamoorlog als splijtzwammen.

Toch was het nooit Hendrix’ bedoeling iets anders te doen dan wat hij een mooie melodie vond op zijn eigen manier uit te voeren. Zoals Hendrix later in een interview bij Dick Cavett zei: “That’s not unorthodox. I thought it was beautiful.” En dat is het.

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Covers (beter dan het origineel)-battle op Ondergewaardeerde Liedjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *