The Dead Daisies - Live & Louder cover

The Dead Daisies – Live & Louder

Niet alleen vermakelijk

In 2012 werd The Dead Daisies opgericht door David Lowy en Jon Stevens. Lowy is zakenman, vliegenier, oud-topsporter en – vooruit – songwriter en gitarist, Jon Stevens was vooral bekend als opvolger van Michael Hutchence in INXS. Doel: pret, heel veel pret.

Als verdere muzikanten zochten ze allerlei mensen aan die doorgaans in een andere band zaten, maar even tijd overhadden. Dat betekende dat het een doorgangshuis van muzikanten was, maar dat ze wel speelden met toppers uit Guns N’Roses, Ozzy Osbourne’s band, Thin Lizzy/Black Star Riders en The Cult. Twee jaar geleden vertrok Stevens en werd hij opgevolgd door John Corabi (ex-Mötley Crüe).

De halve band vertrok vervolgens vanwege verplichtingen bij Guns N’Roses, maar naast bassist Marco Mendoza werden er nóg twee Whitesnake-alumni aangetrokken: drummer Brian Tichy en gitarist Doug Aldrich. Op Make Some Noise lieten ze al horen dat de band er zeker niet minder op was geworden. Deze mannen kennen het klappen van de zweep en genieten van de vrijheid die ze in deze band krijgen, en dat is ook te horen op het livealbum Live & Louder.

De passie van Lowy c.s. ligt bij de rock uit de jaren zeventig en tachtig. Dat verraden de covers: “Fortunate Son” (Creedence Clearwater Revival), “Join Together” (The Who), “Helter Skelter” (The Beatles), “American Band” (Grand Funk Railroad) en “Midnight Moses” (The Sensational Alex Harvey Band). Ook de vermakelijke bandintro’s zitten vol bekende riffs.

Wat vooral opvalt op dit livealbum is dat de eigen songs eigenlijk niet onderdoen voor die covers. “Make Some Noise” is bijvoorbeeld een buitengewoon aanstekelijke stamper die een paar decennia geleden een hele generatie in beweging had gekregen. De krakers van Make Some Noise staan erop, maar ook van eerdere albums is er materiaal te vinden, zoals “Mexico” en “Lock ‘n’ Load”. Donderende drums, vette riffs, magnifieke solo’s van Doug Aldrich en Corabi die laat horen dat hij eigenlijk een veel grotere carrière had moeten hebben. Het is tijdloze rock die altijd een publiek zal vinden.

Op Make Some Noise was de energie al goed te horen, maar op dit Live & Louder zorgt de chemie met het publiek voor nog dat beetje extra. Het resultaat is niet alleen vermakelijk, maar ook verdomd goed.

Op de bonus-dvd is te zien hoe de heren op én achter het podium pret hebben, Dat gedeelte óp het podium kun je in elk geval zelf gaan bekijken, morgen in De Boerderij in Zoetermeer.

The Dead Daisies – Live & Louder
(Spitfire/SPV)

The Dead Daisies website
The Dead Daisies op Twitter
The Dead Daisies op YouTube

Deze recensie en meer op Rockportaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *