Umphrey’s McGee – I Want You (She’s So Heavy)

Eén take

Mijn bijdrage aan de Beatlescover-battle op Ondergewaardeerde Liedjes:

Een Beatlescover selecteren, dat zou niet zo moeilijk moeten zijn. Ik heb namelijk meer Beatlescovers dan daadwerkelijk door The Beatles opgenomen versies. De vermetalde versies van Butchering The Beatles bijvoorbeeld, met onder andere ZZ Tops Billy Gibbons, Lemmy en Steve Vai. Het zeer vermakelijke gelegenheids-Beatlescoverbandje Yellow Matter Custard met Mike Portnoy, Neal Morse en Paul Gilbert. Pat Benatars lekker rockende versie van Helter Skelter. Of Norwegian Wood in de versie van de Canadese bluesrocker Frank Marino. Dat waren de eerste vier die me te binnen schoten.

En toen bedacht ik me wat ik net had opstaan: een album van Umphrey’s McGee, een zesmans jamband uit Chicago. Ook die brachten ooit een fraaie cover uit.

Ze kwamen in 2015 bij hoge uitzondering naar Europa voor een paar concerten in Engeland en ze wilden van de gelegenheid gebruik maken om de Abbey Road Studios te zien. Al snel veranderden de plannen naar het daadwerkelijk daar opnemen. Ze namen in een dag(!) een compleet album op, The London Session, met daarop “I Want You (She’s So Heavy)” van Lennon en McCartney, afkomstig van, jawel, het Abbey Road-album. Niet zo gek dat ze bij dat nummer uitkwamen, want het origineel is bijna een jam en met bijna acht minuten veruit de langste track van dat Beatlesalbum.

Umphrey’s McGee veranderde weinig aan de uitvoering, maar de uitvoering is wel stukken strakker dan het origineel, met behoud van de dynamiek. Zo kwamen track, plaats en werkwijze voor één keer weer bijeen. Eén take en klaar.

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de (stampvolle) Beatlescover-battle op Ondergewaardeerde Liedjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *