Thomas Wynn And The Believers – Wade Waist Deep cover

Thomas Wynn And The Believers – Wade Waist Deep

Americana op zijn best

Ze noemen zelf als referenties onder andere Tom Petty, Creedence Clearwater Revival én Pink Floyd. Dat klinkt leuk, maar volgens mij ligt dat nogal uiteen. Dat klopt wel met hun achtergrond, maar het helpt niet om hun stijl te beschrijven.

Pink Floyd hoor ik er eerlijk gezegd ook niet zo in. Tom Petty wel. Thomas Wynn And The Believers is namelijk Americana van het zuiverste water. Met elementen van rock, pop, country, gospel en soul worden op Wade Waist Deep twaalf songs opgebouwd die in de eerste plaats opvallen door de prachtige vocale harmonieën van Thomas Wynn en zijn zus Olivia. Die zang is meteen het grote verschil met Tom Petty, die toch meer aan Dylanesque mompelzang doet.

Producer Vance Powell, een oude rot die onder andere met Jack White en Seasick Steve werkte, heeft voor een warm en open geluid gezorgd en lijkt ten opzichte van de vorige albums iets van de ruwe randjes weggehaald te hebben. Dat werkt, want het heldere akoestische gitaargeluid loopt als een rode draad door dit album, ook als daar wat heftiger elektrische gitaren overheen gaan. De band is hoorbaar ervaren, maar speelt desondanks – of misschien wel juist daarom – in dienst van de stemmen van broer en zus Wynn.

In veel opzichten doet dit album me sterk denken aan The Russian Wilds van Howlin Rain, ook zo’n album dat ondanks veel stijlen een coherent geheel was, met prachtige zang als bindmiddel. “I Don’t Regret” is bijvoorbeeld heel ingetogen, het daaropvolgende “You Can’t Hurt Me” een uitbundige rocker met mondharmonicasolo en heerlijk Hammondorgel. In “Burn As One” zit een lekker tegendraadse gitaarsolo in wat verder toch een heel vloeiend nummer is. Afsluiter “Turn It Into Good” is de langste track met ruim zeven minuten en werkt naar een fijne climax voor song én album toe. En altijd zijn daar Thomas en Olivia Wynn die met hun zang de show stelen. Hun stemmen zijn wat je noemt het unique selling point van Thomas Wynn And The Believers.

Het duurde even voor dit album bij mij landde, maar in dit genre zijn dat meestal ook de albums die dan echt beklijven. Wade Waist Deep zou zomaar eens een jaarlijstjeskandidaat voor me kunnen worden.

Thomas Wynn And The Believers – Wade Waist Deep
(Mascot)

Thomas Wynn And The Believers website
Thomas Wynn And The Believers op Twitter
Thomas Wynn And The Believers op Bandcamp

Deze recensie en meer op Rockportaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *