Fingerpicking met een plectrum

Mijn bijdrage aan de Instrumentale Battle, part 2 op Ondergewaardeerde Liedjes:

Travis Walk is misschien wel mijn favoriete track van Stevie Ray Vaughan. Slechts iets langer dan twee minuten en toch boordevol heerlijk gitaarwerk.

Nog maar een paar jaar geleden kwam ik achter de vermoedelijke inspiratie. Ik kwam de term Travis picking tegen, een stijl van gitaarspelen waarbij waarbij de duim de baslijn speelt en de andere vingers voor de melodie worden gebruikt. Dat klinkt niet logisch, want Vaughan gebruikt flatpicking (met een plectrum) in plaats van fingerpicking. Maar als je nog een stapje verder teruggaat, kom je bij de naamgever van die stijl van fingerpicking, Merle Travis. Als je video’s met zijn spel bekijkt, merk je dat er wel degelijk overeenkomsten zijn ondanks het verschil in techniek. Waar je echter bij Travis picking de bas- en andere noten op één gitaar speelt, zijn het hier de basgitaar en de gitaar die samen de wisselwerking genereren. De drumpartij geeft het geheel nog een extra versnelling mee.

Travis Walk stond op Vaughan’s vierde solo-album, In Step. Het leek zijn grote doorbraak te gaan worden, maar het bleek zijn laatste te zijn. Het volgende album kwam postuum uit, zoals hier beschreven.

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Instrumentale Battle, part 2 op Ondergewaardeerde Liedjes: