Moon Safari – Crossed The Rubicon (2010)

Nee, niet die Fransen

Mijn bijdrage aan de Scandinavië-battle op Ondergewaardeerde Liedjes:

Moon Safari, als je er op googelt krijg je eerst een stel verwijzingen naar het album van het Franse electropopduo Air. Het wordt tijd dat dat verandert, want de Zweedse band Moon Safari timmert steeds meer aan de weg.

Ze werden ontdekt door de toetsenist van de Zweedse proggers The Flower Kings, Tomas Bodin. Niet alleen had de band tweeleadzangers, Simon Åkesson en Petter Sandstrom, de andere vier bandleden achtergrondzangers noemen zou ze tekort doen. Want misschien wel het opvallendst aan Moon Safari zijn de gelaagde vocale harmonieën waar alle zes de bandleden hun bijdragen aan leveren. Een van de hoogtepunten bij elk optreden is de a capella track Constant Bloom. (Overigens ontlokten die vocale harmonieën bij iemand in mijn vriendenkring de opmerking: “Het lijkt wel een kerstplaat!” Auw…)

Inmiddels zijn ze vier studioalbums, een studio-EP en twee liveplaten verder en heeft hun gestage creatieve groei ook geleid tot steeds prestigieuzer festivaloptredens. Vorig jaar werden ze door Yes uitgenodigd als voorprogramma voor de Europese tournee. Door omstandigheden konden ze slechts één keer als voorprogramma optreden, maar dat was wel in de Royal Albert Hall.

Als je de track Crossed The Rubicon van het album Lover’s End beluistert hoor je ook heel wat overeenkomsten met Yes, zij het dat Yes meestal wat steviger is. Moon Safari moet je misschien wel eerder symfonische pop noemen dan symfonische rock.

Om gezondheidsredenen heeft Simon Åkesson afgelopen jaar de groep verlaten. Er heeft zich echter ook al een opvolger gemeld. Niemand minder dan hun ontdekker, Tomas Bodin! Volgend jaar wordt het nieuwe album Himlabacken, Vol. 2 verwacht. Tijd om dat album van Air iets lager in de zoekresultaten te laten belanden.

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Scandinavië-battle op Ondergewaardeerde Liedjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *