Living Colour - Shade cover

Jaarlijstje 2017

Het album van het jaar voor mij is er eigenlijk eentje uit 2016. Madeleine Effect van Cryptex, een Duitse folkprogband, ontdekte ik te laat, maar is het album waar ik dit jaar het meest van onder de indruk was.

Maar gelukkig was er in 2017 nog genoeg fijn materiaal om blij van te worden. Nederlands (o.a. Leif de Leeuw en 7 Miles To Pittsburgh) of uit onverwachte buitenlanden (Frankie Chavez), classic rock (Mr. Big, The Dead Daisies, Revolution Saints, Rex Brown), prog (The Tangent, en over een paar dagen hier nog een recensie van een van de fijnste progplaten van 2017), oude bekenden in nieuwe samenstellingen (Roadcase Royale en Gizmodrome) en jonge honden in opkomst (Aaron Keylock, Thomas Wynn & The Believers, Little Hurricane, Wille & The Bandits, Curse Of Lono).

Tegenvallers waren er ook. The Darkness was het net niet, Europe idem, de nieuwe van Robert Plant was lastig om in te komen en Deep Purple’s InFinite viel me enorm tegen. Sons Of Apollo is okee, maar wat mij betreft voorspelbaarder dan ik gehoopt had.

Uiteindelijk is dit het jaarlijstje geworden.

1. Living Colour – Shade
2. KXM – Scatterbrain
3. 7 Miles To Pittsburgh – 7 Miles To Pittsburgh
4. Gizmodrome – Gizmodrome
5. Igorrr – Savage Sinusoid
6. Lachy Doley Group – Lovelight
7. Mr. Big – Defying Gravity
8. Revolution Saints – Light In The Dark
9. Leif de Leeuw Band – Until Better Times
10. The Dead Daisies – Live & Louder

Het jaarlijstje blijft overigens een momentopname. Roadcase Royale, Aaron Keylock en Thomas Wynn hadden bijvoorbeeld óók in het jaarlijstje kunnen staan. Muziek is nu eenmaal geen competitie, zoals Nick Cave al ooit zei. Zo’n lijstje blijft hét vehikel voor muzieknerds om nog eens terug te kijken op een muziekjaar, maar de waarde is beperkt.

Er is gelukkig ook weer veel om naar uit te kijken in het nieuwe jaar. Vlak na de jaarwisseling nieuwe albums van Joe Satriani (met Glenn Hughes en Chad Smith!) en Umphrey’s McGee, en later het postume solodebuut van Rick Parfitt en nieuwe studioalbums van The Dead Daisies, Lazuli en Sound Of Contact.

Dit jaaroverzicht en meer op Rockportaal.

2 reacties

    1. Je hebt er met Major Parkinson, Prophets Of Rage en Sons Of Apollo inderdaad drie platen bij staan die mij nogal tegenvielen. Maar goed, het kan volgend jaar zomaar weer heel anders zijn. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *