Cozy Powell – Cat Moves (1981)

Funky Cat

Mijn bijdrage aan de Battle Der Katachtigen op Ondergewaardeerde Liedjes:

Cozy Powell was in 1981, toen hij zijn tweede soloalbum Tilt uitbracht, al een van de beroemdste drummers op aarde. Hij had al met Jeff Beck gespeeld, zijn stint met Rainbow zat er net op en inmiddels was hij toegetreden tot de Michael Schenker Group. Op dit solo-album was dan ook heel wat rock royalty vertegenwoordigd, en misschien nog wel het meest op de instrumental Cat Moves: de track was geschreven door Jan Hammer (u weet wel, die van de Miami Vice-tune) en naast Powell waren te horen Jeff Beck op gitaar, Jack Bruce op bas en David Sancious op synthesizer.

Waar Powell vooral een technisch onderlegde powerdrummer was laat hij op Cat Moves een onverwacht funky kant horen. Het aardige is dat in tegenstelling tot gebruikelijk bas en gitaar op dit nummer eigenlijk de begeleiders zijn en de drums en de synths de hoofdrol voor zich opeisen. Het geluid van de synth en de productie doen inmiddels weliswaar wat gedateerd aan, maar het blijft een fraaie instrumental, die laat horen dat Powell, die op slechts 50-jarige leeftijd in 1998 omkwam bij een verkeersongeluk, tot op de dag van vandaag een bijzondere drummer genoemd mag worden, die meer in zijn mars had dan furieze rockers als The Blister en bombast als 633 Squadron..

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Battle Der Katachtigen op Ondergewaardeerde Liedjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *