Lance Lopez - Tell The Truth cover

Lance Lopez – Tell The Truth

Biografisch bloezen

Lance Lopez kwam pas bij mij in beeld toen hij debuteerde met Supersonic Blues Machine. Da’s best gek, want in zijn thuisstaat Texas was hij al een gevestigde naam en dat is toch ZZ Top- en Stevie Ray Vaughanland.

Hij werkte eerder met bijvoorbeeld producer Jim Gaines (Stevie Ray Vaughan, Santana) en drummer Buddy Miles (uit Jimi Hendrix’ Band Of Gypsys). Ondanks die grote namen bleef het succes lang uit, vooral omdat iets teveel genoot van de geneugten náást het podium. Gelukkig levert dat voldoende stof op om songs over te schrijven. Down To One Bar gaat bijvoorbeeld niet over de streepjes op je telefoon. Op Tell The Truth, zijn zevende studioalbum, begint hij met Never Came Easy To Me (vertaald betekent dat zoiets als ‘Het kwam me niet aangewaaid’) en de valkuilen naar het succes zijn het hele album het thema.

De songs zijn geen lang uitgesponnen vehikels voor solo’s. Alle elf songs zijn tussen de drie en vijf minuten lang, met een kop en een staart en korte – maar niet minder aangename – solo’s. Het geluid is eigenlijk wel wat je zou verwachten bij bluesrock uit Texas. Maar er zit volop variatie in, niet zozeer in de opbouw van de songs, als wel in de details. De Jimi Hendrix-lick aan het begin van de John Lee Hooker-cover Mr. Lucky, de tinkelende piano in Down To One Bar, achtergrondzangeressen, Hammondorgel, slidegitaar en mondharmonica, steeds zijn er wel een of meer van die ingrediënten aanwezig.

Het gitaarspel van Lopez is buitengewoon goed, hoewel niet direct herkenbaar. Dat is niet erg, want die herkenbaarheid is er dubbelop bij zijn stemgeluid. Qua zang vind ik hem wel vergelijkbaar met Richie Kotzen en Chris Robinson als die flink uithaalt, zij het nog wat gruiziger dan die twee. Een echt bluesgeluid, krachtig, met diepte, een randje funk en een aangenaam vibrato – en bovenal prettig.

Lopez heeft er een tijd over gedaan om zijn belofte waar te maken, maar met Tell The Truth lijkt hij hem te gaan inlossen. Artiesten als Popa Chubby en Walter Trout laten zien dat je ook net onder de Champions League van bluesgitaristen een mooie carrière kunt hebben. Het zou mij niet verbazen als we Lance Lopez nog de nodige decennia van nabij zullen kunnen volgen.

Lance Lopez – Tell The Truth
(Provogue/ Mascot)

Lance Lopez website
Lance Lopez op Facebook
Lance Lopez op Twitter
Meer (audio)video’s op het Mascot Youtubekanaal

Deze recensie en meer op Rockportaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *