AVG, GDPR en KB

Wordt u ook bedolven onder mailtjes voor de nieuwe regels voor AVG en GDPR? Bij MetGitarenEnZo hebt u onlangs al kunnen lezen dat ik liefst zo weinig mogelijk gegevens bewaar, dat ik ze nooit zal doorgeven, laat staan doorverkopen en dat ik mijn best doe om nieuwsgierige derde partijen zo weinig mogelijk gegevens aan te leveren.

Vanaf volgende maand kan het gebeuren dat uw gegevens toch nog elders terechtkomen. Ik kreeg eerder deze week namelijk een verrassend mailtje. Eerst dacht ik dat het een hoax was, maar nee, het is echt waar: MetGitarenEnZo gaat als ‘digitaal erfgoed’ gearchiveerd worden door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Vooralsnog alleen nog bij de Koninklijke Bibliotheek te bekijken, maar wellicht op enig moment ook online. Want volgens de Koninklijke Bibliotheek is MetGitarenEnZo een van de websites die ‘als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet’. En dat heb ik niet zelf verzonnen. Ook als bedenker van het motto ‘briljant en bescheiden’ zou deze tekst mij wat ver gaan…

Maar goed, wat de KB ermee wil staat op hun website:

Om wetenschappers in de toekomst toegang te kunnen bieden tot informatie over onze digitale tijd, is de KB in 2007 gestart met het selectief archiveren van websites over de Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis. Dat betekent dat de websites niet alleen worden binnengehaald (crawlen of harvesten genoemd), maar dat er ook een strategie wordt ontwikkeld om de informatie voor de lange termijn bruikbaar te houden.

Ongetwijfeld zal het meespelen dat er nog maar weinig muzieksites zijn waar maar één licht obsessieve muzieknerd de hele productie verzorgt.

Ik ga de Koninklijke Bibliotheek niet tegenhouden en dat betekent waarschijnlijk dat als u hier een commentaar achterlaat, dat meteen onderdeel van het digitaal erfgoed (nou jaaaa!) wordt. Als u achteraf wilt dat uw reacties hier worden verwijderd is dat een kwestie van een mailtje, wat mij betreft. Bij de Koninklijke Bibliotheek wordt dat wellicht lastiger…

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *