Attila - Weapons Of Extermination 1985-1988 cover

Attila – Weapons Of Extermination 1985-1988

Niet alleen nostalgie

Twee jaar geleden verrasten de Amersfoortse rockers Attila met een nieuw album, Paranoid Ramblings. Op dat moment was dat onder de naam H.A.T., maar inmiddels zijn ze weer actief als Attila, de naam waaronder ze eind jaren tachtig doorbraken. Platenlabel Moshover Records heeft nu een cd met opnamen van vóór hun debuutalbum Triad uitgebracht.

Het betreft de opnamen van de EP’s Weapons Of Extermination (1985) en Violent Streets (1987), waarvan de tapes lang verloren gewaand werden. Uit de Violent Streets-sessies zijn bovendien nóg zes tracks opgenomen, zodat het totaal op maar liefst zestien songs komt. Alles is opnieuw gemasterd en de Weapons Of Extermination-opnamen zijn ook opnieuw gemixt. Die nieuwe mixen klinken als een klok. Natuurlijk, dat de heren stevig beïnvloed waren door Iron Maiden hoor je er wel aan af. Bassist Arjan Michels had zowel het metalige geluid van Steve Harris als samen met drummer Ton Holtewes de Iron Maiden-galop in de vingers, zoals blijkt in onder andere Deathracer. Ook zanger/gitarist Herbie Vanderloo had destijds al de nodige kwaliteiten, getuige de solo in het intro van Weapons Of Extermination.

Blijkbaar was er geen mogelijkheid om de opnamen van Violent Streets te remixen, want die zijn aanzienlijk rauwer. Het typische geluid van de beginjaren van de New Wave Of British Heavy Metal, zeg maar. Dat heeft zeker ook zijn charme, hoewel de remixen echt een stuk beter klinken voor de verwende oren uit 2018. Overigens doen de voor het eerst uitgebrachte tracks niet onder voor wat destijds al op Violent Streets stond. Fijne NWOBHM met een maatschappijkritische boodschap.

Moshover Records – met de Braziliaanse partner Classic Metal – heeft zich er niet makkelijk vanaf gemaakt. Integendeel, naast het werk aan de opnamen hebben ze gezorgd voor een mooi boekje met foto’s, songteksten en zelfs een nette discografie van Attila. Daar kunnen heel wat grotere labels nog een voorbeeld aan nemen.

Attila was bij deze opnamen nog bezig zichzelf vorm te geven en in die zin klinkt het vaak nog erg als veel andere bands uit die tijd. Toch hoor je hier dat Vanderloo, Michels en Holtewes destijds al aardig wat in hun mars hadden, en niet uitsluitend vergeleken met Nederlandse collega’s uit die tijd. Natuurlijk, een portie nostalgie helpt best bij een verzamelaar als deze. Maar er is genoeg uit die tijd wat ik eigenlijk niet meer kan aanhoren, waar ik Attila met plezier ben blijven draaien.

Weapons Of Extermination 1985-1988 is een waardig stukje nostalgie van een band die net dat beetje meer in huis had. De liefhebber van pakweg Diamond Head zal zich hier prima mee vermaken. Het album is rechtstreeks te bestellen bij Moshover Records.

Attila – Weapons Of Extermination 1985-1988
(Moshover Records)

Attila op Facebook
Moshover Records op Facebook (email)

Deze recensie en meer op Rockportaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *