Mr. Big - Live From Milan cover

Mr. Big – Live From Milan

Afscheid

Na het geslaagde comebackalbum What If… uit 2011 werden de jaren in het Mr. Big-kamp een stuk onrustiger dan ze hadden voorzien. Drummer Pat Torpey bleek de ziekte van Parkinson te hebben en kon op de laatste twee studioalbums al niet meer drummen. Hij overleed in februari van dit jaar.

Niettemin bleef Torpey tot zijn dood actief bij Mr. Big. Op The Stories We Could Tell werd zijn drumwerk vervangen door drum programming, terwijl vanaf 2014 live én op het album Defying Gravity Matt Starr als drummer werd aangesteld, met Torpey als drummer op een paar tracks en verder met percussie en achtergrondzang. Op de opnamen van Live From Milan is Torpey voor het laatst te horen, slechts enkele maanden voor hij het toerleven definitief vaarwel moest zeggen. Live From Milan is in de enorme reeks livealbums alleen daardoor al een bijzondere release.

Niet minder dan twintig tracks en natuurlijk de solospots van Paul Gilbert en Billy Sheehan zijn op dit album te vinden. Van de albums sinds de reünie zijn van What If vier tracks te horen, van het ten tijde van het concert net verschenen album Defying Gravity vijf en van het tussenliggende album The Stories We Could Tell… precies nul. Blijkbaar hebben ze achteraf ook geconcludeerd dat dat niet een van hun betere albums was. De rest van de setlist bestaat uit bijna alle oude favorieten, zowel rockers (Daddy, Brother, Lover, Little Boy en Addicted To That Rush), poppy tracks (Green-Tinted Sixties Mind, Wild World) en ballads (Just Take My Heart en uiteraard To Be With You). De nieuwere tracks blijven mooi overeind tussen die favorieten en daarmee is Live From Milan niet alleen een monument voor Pat Torpey, het voegt ook met de setlist iets toe aan eerdere livealbums.

Muzikaal is dat wat minder het geval. Hoewel het geluid lekker rauw gemixt is, zoals het bij een livealbum hoort, heeft Mr. Big heeft al jaren dezelfde sound en klinkt de band live nooit spectaculair anders. Billy Sheehan is nog steeds bassist en ritmegitarist ineen, Paul Gilbert heeft vooraf goed over zijn hooks en solo’s nagedacht en wijkt daar later weinig van af. Eric Martin heeft wel wat ingeleverd qua stem, maar werkt daar omheen – al lukt dat bij To Be With You niet echt meer. Kortom, Mr. Big levert eigenlijk het livealbum af wat je van ze verwacht. Dat is sowieso prima, maar het is verheugend dat tal van nieuwe tracks live prima overeind blijven.

Gaat er nog nieuw studiomateriaal komen van Mr. Big? Eric Martin heeft al door laten schemeren dat hij daar zonder Torpey eigenlijk niet aan wil beginnen. Gelukkig valt er nog een tijd door te toeren met het materiaal van het laatste decennium erbij, zo laat Live From Milan horen.

Mr Big – Live From Milan
(Frontiers)

Mr. Big website
Mr. Big op Twitter
Mr. Big YouTubekanaal

Deze recensie en meer op Rockportaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *