Monster Truck - True Rockers cover

Monster Truck – True Rockers

Windvlagen

True Rockers was een album waar ik me erg op verheugde. Voorganger Sittin’ Heavy miste mijn jaarlijstje maar net en vind ik tot op de dag van vandaag een schoolvoorbeeld van moderne heavy bluesrock.

De quasipreek van Twisted Sister’s ome Dee Snider in opener True Rocker is erg herkenbaar en geinig: “We are gathered here today to pay respect to rock and roll. To testify that we are true rockers. To say that rock and roll is not dead, because it lives in our hearts.”

Evolution is typisch Monster Truck en toch ook weer niet. John Harvey’s stem is nog steeds als Chris Cornell in zijn beste dagen en instrumentaal is het moddervet. Als song stelt Evolution echter weinig voor. Het is een goede hook en niet veel meer dan dat. Dat gebeurt jammer genoeg nog een paar keer meer, zoals in Being Cool Is Over en vooral Young City Hearts.

Na het vorige album heeft Monster Truck zich het leplazarus getoerd en je zou verwachten dat het daar alleen maar heaviĆ«r van wordt. Dat is gek genoeg niet het geval. Het is niet zo dat het ineens allemaal licht en luchtig is, dat zeker niet. Tegelijkertijd kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat ze de Rival Sons-route willen volgen: heavy albums afleveren, maar heel nadrukkelijk tegelijkertijd de radiovriendelijkheid in de gaten houden. Dat werkt soms heel goed, zoals in Devil Don’t Care, Undone en Hurricane, en soms een stuk minder, zoals in de eerder genoemde songs.

Laten we het groeistuipen noemen. Monster Truck probeert commercieel te groeien en dat is een heel legitieme wens – een starving artist zijn wordt volgens mij al heel snel een stuk minder romantisch. De kunst is om die groei te realiseren zonder je sterke punten weg te kieperen. Nou is de stem van John Harvey altijd indrukwekkend, dus dat scheelt. Volgens mij moet het prima te doen zijn om de heavy blues te handhaven en daarmee toch songs te schrijven die meer kans hebben op airplay. Dat lukt op True Rockers soms wel en soms niet.

True Rockers is daarmee misschien niet helemaal het album waar ik op had gehoopt, maar na een paar luisterbeurten ontdek ik nog meer dan genoeg aan heel lekker materiaal. Orkaan Monster Truck mag hier dan zo nu en dan wat aan kracht verloren hebben, het is nog veel te vroeg om los te laten. Voor je het weet wordt je weer omvergeblazen.

Monster Truck – True Rockers
(Mascot Records)

Monster Truck website
Monster Truck op Twitter
Monster Truck YouTubekanaal
Playlist met audioclips van het hele album

Deze recensie en meer op Rockportaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *