Stevige tante

Mijn bijdrage aan de Prinsen & Prinsessenbattle op Ondergewaardeerde Liedjes:

Een genre waarin prinsen en prinsessen, koningen en koninginnen veelvuldig langskomen is de metal, en dan vooral de powermetal. In dat laatste genre is er zelfs een subgenre vikingmetal. Qua naam zat Saxon direct in een soort Engelse variant op de Vikingmetal.

Saxon kwam op tegelijkertijd met Iron Maiden en Motörhead, maar heeft qua carrière een ontwikkeling doorgemaakt die wel te vergelijken is met die van Uriah Heep. Na een begin waarin ze bij de top in hun genre hoorden zorgden persoonlijke beslommeringen en niet altijd even gelukkige artistieke keuzes voor een stevige dip. Beiden wisten dat te keren door het contact met fans te koesteren, zich op hun platen te beperken tot hun sterke punten en door stug door te toeren in de kleinste achterafzaaltjes in de verste uithoeken.

En dus staan ze er na dik veertig jaar nog steeds. Hun teksten zijn stoere-mannen-teksten vol geschiedenis en veldslagen: Crusader, Lionheart, Battering Ram. Maar vanaf het begin beperkten ze zich niet tot teksten over historische figuren en oorlogen. Er waren ook teksten over recente geschiedenis (Dallas 1 PM, over de moord op John F. Kennedy), rock en de fans (Denim And Leather, And The Bands Played On) en over allerlei vervoermiddelen: Motorcycle Man, Wheels Of Steel en… Princess Of The Night.

She used to be an ironhorse
Twenty years ago
Used to bring the mail to me
Through the ice and snow
I’ve sat alone and watched her
Steaming through the night
Ninety tons of thunder
Lighting up the sky

Dat is duidelijk geen prinses van vlees en bloed. Het betreft een stoomtrein, van de Princess Royal Class! Compositorisch is Princess Of The Night buitengewoon slim opgezet: vanaf het begin een ijzersterke hook, daarna de galmende zang van Biff Byford, na een half minuutje de rest van de band erbij zonder gas terug te nemen, flink wat solo’s in een paar minuten gepropt en vanaf het allereerste begin is het een song die erom vráágt om meegebruld te worden. De koningen van de meebrulrock over een prinses van staal. Soms hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn.

Lees ook de andere bijdragen aan de Prinsen & Prinsessenbattle op Ondergewaardeerde Liedjes.