Belgenfunk

Mijn bijdrage aan de Belgenbattle op Ondergewaardeerde Liedjes:

De Belgenpop was niet aan te slepen in de jaren negentig. Een band die indertijd desondanks steeds onder de radar is gebleven, is Wizards Of Ooze.

Dat is hoewel volstrekt onterecht wel begrijpelijk. Het was namelijk geen überhippe indiepop, noise of electropop, het was moddervette funk. Begin negentiger jaren werd de band in Antwerpen opgericht door toetsenist Wim Tops en toetsenist/gitarist Peter Revalk. Aanvankelijk begon de band (toen nog onder de naam Vibes Ahead Alliance) als jazzdancegezelschap, maar na een aantal liveoptredens met een uitgebreidere band evolueerde de muziek naar wat Wizards Of Ooze werd. Die uitgebreide band omvatte naast een drummer en bassist nog twee blazers en live soms achtergrondzangeressen erbij.

Na de albums The Dipster (1994), Bambee!(1996) en Almost…Bikini (1999) was de koek op. De verkopen van het laatste album vielen tegen, de Duitse platenmaatschappij ging failliet en de de band viel uiteen. Revalk en Tops richtten zich vooral op schrijven, techniek en productie. Vorig jaar verscheen nog wel een restjesalbum, The Unheard Tales Of Helga Schröder.

The Dipster blijft het fijnste album, simpelweg omdat daar de minste muzikale compromissen werden gesloten. Wijdepijpenfunk met modernere invloeden als lounge en triphop was het, een beetje zoals de Beastie Boys dat deden op The In Sound From Way Out. Wie James Brown noemt heeft overigens ook gewoon gelijk, net zoals sommige wat softere songs (Trippin’, bijvoorbeeld) ook wel aan Jamiroquai doen denken.

Zang was geen noodzaak. Live konden ze twintig minuten swingen met alleen “Big Mama” als tekst. De teksten waren kort en leken vooral op klank samengesteld. Logisch, want het was slechts de aanleiding om Hammondorgel en Moog te laten janken, met krachtige ritmepartijen en uitzinnige blazers als aankleding. Zo ook bij het kleine hitje Fuzzball:

Fuzzball, You’re my Taj Mahal,
‘cos you got it all, Fuzzball
Fuzzball, You’re my baby doll,
And now I’ve got it all, Fuzzball

Wizards Of Ooze: de beste Belgenpop waar u nooit van had gehoord.

Lees ook de andere bijdragen aan de Belgenbattle op Ondergewaardeerde Liedjes.