In 2016 bracht Vai Modern Primitive uit, samen met de 25th Anniversary Edition van zijn doorbraakalbum Passion And Warfare.

Modern Primitive was gebaseerd op materiaal dat Vai schreef en maakte na Flex-Able, maar uiteindelijk liet liggen om Passion And Warfare te maken. Het was dus min of meer de missing link bij de vrij forse overgang van Flex-Able naar Passion And Warfare. Vijfentwintig jaar later nam hij het alsnog allemaal op – het blijft Steve Vai, die liefst elk nootje dat hij speelt te gelde maakt.

Als Vai-liefhebber kocht ik het album uiteraard al op verschijningsdatum. Met de nodige reserve, want ook ik vind Passion And Warfare weliswaar een heerlijk album, maar hij heeft naar mijn mening inmiddels meerdere betere albums gemaakt. Een album dat hij liet liggen om Passion And Warfare te maken zal daar nog een stukje onder zitten, was mijn redenering.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en constateer ik dat ik gelijk had. Het blijft Vai en daarmee van hoog niveau, maar het is niet bepaald een van de essentiële albums. Dat hij twee jaar later alsnog een video van een van de tracks uitbrengt, zegt voornamelijk dat we voorlopig nog niet op een nieuw soloalbum hoeven te hopen.

Wat er wel aan zit te komen: Generation Axe – The Guitars That Destroyed The World. Dat is een livealbum van deze supergroep met naast Vai ook Zakk Wylde, Yngwie Malmsteen, Nuno Bettencourt, and Tosin Abasi (Animals As Leaders) op het podium. De release is al even uitgesteld, maar voorlopig staat nu de releasedatum op 1 december.