Steve Vai – John The Revelator (2012)

Snoeiharde gospel

Mijn bijdrage aan de Gospelbattle op ondergewaardeerde Liedjes:

Voor een overtuigd (hoewel niet-fundamentalistisch) atheïst heb ik opvallend veel gospel en muziek met religieuze teksten in mijn collectie. Neal Morse bijvoorbeeld, een van mijn proghelden, is heel erg in de Here en dat staat volop in zijn teksten, en allesbehalve verdekt. “Jesus is my lifeline”, dat werk. Maar ach, als religie een muzikant inspireert is dat weer een pluspunt en dat weegt daar voor mij ruimschoots tegenop zolang niet de halve mensheid een gruwelijke einde wordt toegewenst. Of neem anders het heerlijke album There Will Be A Light van Ben Harper & The Blind Boys Of Alabama. Een album vol blijmoedige belijdenissen, waar je alleen maar vrolijk van kunt worden.

Voor deze keer besloot ik voor een wat minder voor de hand liggende bijdrage te kiezen: Steve Vai. Hè, wat? Steve duizend-noten-per-seconde-Vai? Die ja. Op zijn meest recente album The Story Of Light zette hij een cover van een track die in de jaren dertig van de vorige eeuw werd opgenomen door Blind Willie Johnson, de traditional John The Revelator. Een sample van Blind Willie Johnson’s versie is aan het begin van de track te horen.

Het aardige is dat Vai in zijn versie de gospel volledig intact laat, maar daar snoeiharde rock aan toevoegt. Dat is direct na de inleidende sample al duidelijk. Beverly McLellan (halve-finalist van de eerste jaargang van de Amerikaanse versie van The Voice) is de zangeres van dienst en kan met haar machtige stem zelfs tegen het geweld van Steve Vai en band op. Het gospelkoor en de band krijgen in het refrein een vrijwel gelijkwaardige rol doordat de band de band zo goed als stilvalt als het koor aan de beurt is in het vraag-en-antwoord-gedeelte in het refrein.

Het knappe van deze track vind ik dat Vai niets van zijn experimenteerdrift achterwege laat, er van een snoeihard rockgeluid sprake is en dat hij desondanks ruimte weet te scheppen voor McLellan en het koor. Blind Willie Johnson had niet kunnen bevroeden dat hij nog ooit te horen zou zijn in zo’n versie…

Update: Beverly McLellan blijkt een week na het schrijven van dit stukje overleden te zijn, slechts 49 jaar oud.

Lees vooral ook de andere bijdragen aan de Gospelbattle op Ondergewaardeerde Liedjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *