Joe Louis Walker, Bruce Katz & Giles Robson - Journeys To The Heart Of The Blues cover

Joe Louis Walker, Bruce Katz & Giles Robson – Journeys To The Heart Of The Blues

Oude blues uit 2018

Nederland heeft een klein rolletje gespeeld in het ontstaan van dit album. In december 2016 troffen de Amerikaanse gitarist Joe Louis Walker en de Britse mondharmonicaspeler Giles Robson (The Dirty Aces) elkaar bij een bluesfestival in Amstelveen, waar ze allebei geprogrammeerd stonden. Walker trad op ná Robson en hij nodigde Robson meteen uit om een paar nummers mee te spelen.

Robson bedacht een tijdje later dat hij nummers wilde spelen met een minder uitgebreide band, zoals vaak in akoestische blues gebeurt. Walker kon zich daar wel in vinden en stelde voor pianist Bruce Katz (Ronnie Earl & The Broadcasters, Gregg Allman and Friends) erbij te halen. Geen drummer en geen bassist.

Gitaar en piano kunnen beiden nog het basgedeelte voor hun rekening nemen, maar het ontbreken van drums zorgt voor een bijzondere sfeer die erg aan de oude blues van voor de jaren zestig doet denken. Walker, Katz en Robson zullen immers met zijn drieën moeten zorgen dat het allemaal niet ontspoort. Dat betekent dat gitaar en piano doorgaans het ritmische deel voor hun rekening nemen, waarbij de piano regelmatig dicht tegen ragtime of boogie woogie aanzit. De swing en de speelsheid komen vooral van de mondharmonica en de frasering van Walkers’ zang. De laatste heeft bovendien een fijne, traditionele bluesstem die krachtig genoeg is om niet onder te sneeuwen.

Drie dagen repeteren, vijf dagen opnemen resulteerden in één eigen track (G & J Boogie) en elf covers van onder andere Sonny Boy Williamson (I’m A Lonely Man), Blind Willie McTell (Murderer’s Home) en “Big Maceo” Merriweather (Poor Kelly Blues en de Katz-solotrack Chicago Breakdown). Het snelle opnemen heeft als resultaat dat het inderdaad klinkt als drie heren die bij elkaar zijn gaan zitten om lekker een potje te spelen, alsof het puur toeval was dat het opgenomen werd.

Journeys To The Heart Of The Blues zou je je zo kunnen voorstellen als een opname uit de vijftiger jaren. Alleen de geluidskwaliteit verraad dat dit album van veel recenter datum is. Voor een liefhebber van oude blues is dit een plaat om van te smullen.

Joe Louis Walker, Bruce Katz & Giles Robson – Journeys To The Heart Of The Blues
(Munich Records)

Joe Louis Walker, Bruce Katz & Giles Robson op Facebook
Joe Louis Walker website
Giles Robson website
Bruce Katz website

Deze recensie en meer op Rockportaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *