Dan Reed Network - Origins cover

Dan Reed Network – Origins

Soort van heerlijk

En toen was er ineens een nieuw Dan Reed Network studioalbum. Nou ja, soort van studio en soort van nieuw…

Na het zeer tegenvallende comebackalbum Fight Another Day hield ik mijn hart vast voor het voortbestaan van de band, maar ze bleven enthousiast toeren. Dit album hebben ze gemaakt door in diverse steden waar ze optraden, in het bijzijn van groepjes fans, tracks ‘live in de studio’ op te nemen. Er is geen officieel livealbum uit – het destijds in eigen beheer uitgerachte Halfway Around The World  is al jaren niet meer verkrijgbaar – terwijl DRN toch een echte liveband is. Een tussenvorm krijgen we dus op Origins. De kans op overproductie, zoals bij Fight Another Day, is zo in elk geval een stuk kleiner.

In een kleine veertig minuten komen er vier nieuwe tracks en vier knallers uit het verleden langs. Van de nieuwe tracks vind ik opener Fade To Light nog niet heel erg spannend en het koor (van fans) erachter helpt ook niet. Right In Front Of Me is daarentegen Dan Reed Network in topvorm: funky pop met een heerlijke melodie. Het viertal nieuwe tracks wordt volgemaakt met de fraaie semiballad Shameless en bijna aan het eind de zeer geslaagde rocker One Last Time. Songs schrijven hebben ze altijd al gekund en dat blijkt hier ten overvloede.

De overige tracks zijn afkomstig van de eerste drie albums en hebben een nieuwe versie gekregen: Ritual, Forgot To Make Her Mine, Let It Go en Rainbow Child. Let It Go (van The Heat) is een beetje van de funk ontdaan en da’s jammer, maar de andere drie versies van oude krakers zijn fijn, hoewel niet heel erg anders dan de originelen.

Kortom: Origins is semi-nieuw en semi-studio, maar wel heel erg veel beter dan Fight Another Day. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het allemaal wat minder geforceerd hip klinkt. Dan Reed Network is nooit een band geweest die in hokjes paste. Ze zijn te poppy voor hardrock, te funky voor pop en teveel rock voor funk. En zo hoort het. Dit is Dan Reed Network in optima forma, met verfijnd muzikaal vakmanschap, ijzersterke melodieën en een aanstekelijke vrolijkheid in elke maat.

En toch zeg ik het nog maar een keer: een rerelease van het destijds in eigen beheer uitgebrachte livealbum Halfway Around The World zou heel welkom zijn, hoe fijn Origins ook is.

Dan Reed Network – Origins
(Zero One Entertainment/AOR Heaven)

Dan Reed Network website 
Dan Reed op Twitter 
Dan Reed YouTubekanaal 

Deze recensie en meer op Rockportaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *