Het zat er al even aan te komen en nu is het definitief: ik stop met schrijven voor Ondergewaardeerde Liedjes.

Dat heeft te maken met het feit dat de Snob 2000 steeds meer bepaalt op Ondergewaardeerde Liedjes en dat dientengevolge de lezers ook steeds meer uit die hoek komen. En ik vind de Snob 2000 al jaren net zo’n oninteressante wij-bepalen-wel-wat-goede-muziek-is-lijst als de Top 2000.

Net als bij de publieken wordt in die lijst de hardrock (en bluesrock), metal en prog van de laatste decennia vrijwel overgeslagen. Bij de NPO is de meest recente rockopname die ze in de archieven hebben er een van Rage Against The Machine, bij de Snob 2000 is áls er iets uit de laatste twintig jaar zelfs maar in de keuzelijsten staat dat nou net het deel dat bij de indieliefhebbers nog het het predikaat ‘relevant’ meekrijgt – en het mag duidelijk zijn wat ik daarvan vind. Tool, A Perfect Circle en Steven Wilson bijvoorbeeld. Haken, toch een van de bands die de afgelopen jaren veel heeft laten horen, stond precies één keer in de lijst. En ja, dat was omdat ik er een keer een stukje over had geschreven. Het vervelende aan dat soort lijsten is dat ze wel heel veel bepalen van wat er uiteindelijk in de definitieve lijst komt.

Uiteindelijk bepalen de binnen- en buitenlandse radio- en tv-zenders wat er nog gedraaid wordt, bepalen ze zo wat er verkocht wordt en worden complete genres straal genegeerd. En helaas gaat de Snob 2000 daar volledig in mee, hoezeer ze ook pretenderen buiten de mainstream te opereren. Welnee, het is een ander hoekje van de mainstreamvijver dan waar de Top 2000 vist, dat is alles.

Nou en, het is de Snob 2000 maar? Klopt. Maar als die langzamerhand Ondergewaardeerde Liedjes steeds meer gaat bepalen en de lezersgroep daardoor ook verandert, dan is dat voor mij wel degelijk van belang. Zeker als op het OL-Twitteraccount de vraag wordt gesteld of er teveel of te weinig metal in de lijst staat en een meerderheid enthousiast antwoordt dat het teveel is. De vraag was al bizar, het antwoord veelzeggend. Pleiten voor méér van een specifiek genre is prima, pleiten voor minder van een specifiek genre is verre van ruimdenkend en dat gaat wat mij betreft volstrekt in tegen wat Ondergewaardeerde Liedjes zou moeten willen.

Ik heb zelf over heel verschillende genres geschreven op OL en ik vond het leuk om de verschillende ideeën in de battles te zien en daaraan bij te dragen. Ik heb echter in toenemende mate het idee dat de OL-lezer niet meer op mijn stukjes zit te wachten en daarmee is de lol er voor mij ook vanaf na ruim vier jaar en dik tachtig stukjes. Helaas.