Tobias Bader - Rise And Fall

Tobias Bader – Rise And Fall


Laat debuut

Tobias Bader mag je wel een vreemde eend in de bijt noemen. Deze Amsterdammer had na 35 jaar musiceren zo’n vijftig liedjes gemaakt, maar ze nooit uitgebracht. Hij besloot daar verandering in te brengen en Rise And Fall is de eerste in wat meteen maar een reeks te verschijnen albums gaat worden.

Zes folky tracks staan er op de eerste cd. Spaarzame instrumentatie met akoestische gitaar, vergezeld door zang en viool op drie songs, zang en Hammondorgel op twee en drums op slechts eentje. Muzikaal zijn het songs die ook prima met alleen akoestische gitaar uitgevoerd kunnen worden. Voor een album is wat meer instrumentatie natuurlijk wat fijner en de arrangementen zijn ook smaakvol te noemen. Het tokkelende gitaarwerk achter de melodie in Freeway To Your Heart doet wel aan R.E.M. denken, terwijl in de onderstaande track Things het Hammondorgel een fijne toevoeging is. Het maakt dat er voldoende afwisseling in de tracks zit, ook als de invloed van Neil Young op het hele album hoorbaar is.

Bader heeft een wat dunne stem – al zou je het iets positiever ook gewoon breekbaar kunnen noemen. Op sommige momenten zit hij wel aan de grenzen van zijn kunnen (in You Are The One I Want To Hold bijvoorbeeld), maar in folk is dat niet noodzakelijkerwijs een minpunt. De songs hebben kop en staart, iets wat je voor de wat zweverige teksten niet altijd kunt zeggen.

Al met al is Rise And Fall een aangename EP om naar te luisteren, maar vraag ik me af of het onderscheidend genoeg is. Of misschien ben ik ook gewoon niet genoeg een folkie om hier heel blij van te worden, dat kan ook.

Tobias Bader – Rise And Fall
(Eigen beheer)

Tobias Bader website
Tobias Bader YouTubekanaal
Tobias Bader op Soundcloud

Deze recensie en meer op Rockportaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *