Binnenkort veilt Francis Rossi zijn groene Telecaster, waar hij van 1968 tot 2015 op heeft gespeeld bij live-optredens. Sindsdien speelt hij op een replica die voor hem gebouwd is door het gitaarmerk Status. Nee, dat dat merk zo heet heeft verder niets te maken met Status Quo. Bassist John ‘Rhino’ ontdekte ooit Status basgitaren en van het een kwam het ander.

Die groene Telecaster kocht Rossi destijds voor 75 pond. De verwachting is dat ‘ie nu tussen de honderdduizend en honderdvijftigduizend pond gaat opbrengen. En dat voor een gitaar die ooit nogal grof geschuurd is en vervolgens met een nooit echt afgemaakte laag beits (!) dat groene kleurtje kreeg. Er zit een gat in omdat Rossi ooit bedacht dat dat handiger was met het snoer. Het werkte niet… De gitaar werd na 2015 niet meer gebruikt. Na 46 jaar zweten was het hout te zacht geworden om ‘m nog goed te kunnen stemmen.

Studio gebruikte Rossi overigens altijd allerlei verschillende gitaren. Ondanks dat de Telecaster er om bekend staat dat er lastig mee te soleren is koos Rossi ervoor omdat, zoals hij ooit zei, “je ‘m op de grond kunt laten stuiteren zonder dat ‘ie ontstemd raakt”.