Leif de Leeuwband - Plays The Allman Brothers Band

Leif de Leeuw Band – Plays The Allman Brothers Band

The Lion Brothers

Vorig jaar bracht de Leif De Leeuw Band het geweldige album Live In Concert uit. Een jaar later is er zonder tussenliggend studioalbum wéér een livealbum. Dat had echter een goede reden. De band heeft namelijk vorig jaar én dit jaar getoerd met een Plays The Allman Brothers Band-set.

The Allman Brothers Band bracht southern rock ten gehore, maar werd door hun lange improvisaties ook wel als jamband gecategoriseerd. Actief van 1969 tot 2014 – zij het niet helemaal ononderbroken – en vooral in de eerste periode, van 1969 tot 1976, mateloos populair. Met At Fillmore East hebben ze een van de belangrijkste livealbums van de vorige eeuw op hun naam staan. In Nederland is The Allman Brothers Band relatief onbekend buiten blues- en southern rock-kringen. De meesten zullen wèl de instrumental Jessica kennen, zij het meestal als de herkenningstune van het programma Top Gear.

Dat The Allman Brothers Band een van de grote invloeden van voorman Leif de Leeuw is, was al op Live In Concert te horen. Daarop stond een vlammende versie van Whipping Post van bijna 12 minuten. Nu hebben ze met de XL-band – de vier heren van de Leif De Leeuw Band, aangevuld met tweede drummer Joram Bemelmans en toetsenist Rick Linzel – die Allmanset live in de studio opgenomen. De opnamen vonden plaats in de Sound Vision Studio in Arnhem, mét publiek. Tien songs, maar desondanks een dubbelalbum, want de tien tracks klokken samen op ruim tachtig minuten.

Het materiaal komt grotendeels uit de beginjaren van The Allman Brothers Band. Alleen het funky Rockin’ Horse is uit de latere jaren. De meeste tracks zijn vijf à zes minuten lang, met twee uitschieters in Rockin’ Horse (ruim elf minuten) en In Memory Of Elizabeth Reed (bijna achttien minuten). Dat is logisch, want ook de Leif De Leeuw Band houdt zich niet aan de studioversies. Het gitaarwerk van Leif De Leeuw is natuurlijk om van te smullen, maar de anderen komen ook volop aan bod. Zo is Sem Jansen weliswaar een buitengewoon goede zanger, in Jessica laat hij horen dat De Leeuw niet de enige geweldige gitarist in de band is. Rick Linzel zorgt voor mooi piano- en orgelwerk met een prachtsolo in Rockin’ Horse als hoogtepunt, drummers Tim Koning en Joran Bemelmans soleren er op los aan het einde van In Memory Of Elizabeth Reed en bassist Boris Oud soleert smaakvol op Southbound. Al die krachtpatserij gaat echter vergezeld van subtiele partijen op andere momenten en een dynamiek die je op elk livealbum zou wensen.

Het ontbreken van Whipping Post op dit album vind ik eerlijk gezegd wel jammer. Gezien de lengte van de live-cd was daar ruimte genoeg voor, maar blijkbaar hebben ze besloten dat één liveversie genoeg was. Het voordeel van digitale media is dat je die er tegenwoordig dan gewoon achter kunt plakken. Het hoeft je er in elk geval niet van te weerhouden om Plays The Allman Brothers Band aan te schaffen, want de Leif De Leeuw Band doet The Allman Brothers Band volledig recht. En eigenlijk wist ik dat tevoren al. Dit zijn rasmuzikanten die meer kunnen dan The Allman Brothers Band naspelen. Veel meer. En het is allemaal op dit album terechtgekomen.

Leif de Leeuw Band – Plays The Allman Brothers Band
(Eigen beheer)

Leif De Leeuw Band website
Leif De Leeuw Band op YouTube

Deze recensie en meer op Rockportaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *